Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

17. 09. 2024. 21:39 >> 21:39

U kolašinskom domu zdravlja

Lift u kvaru, osobe sa invaliditetom teško stižu do ljekara

Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori uglavnom ne zadovoljavaju standarde pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, bilo da je riječ o domovima zdravlja ili bolnicama. Ukoliko postoje pristupne rampe onda su nedostupni spratovi te zdravstvene ustanove. Tako, na primjer u Domu zdravlja Kolašin, ukoliko ste u kolicima ili imate problema sa kretanjem morati imati pomoć da vas neko iznese na sprat te ustanove. Uprava Doma zdravlja očekuje da će lift uskoro proraditi, ali se čekaju baterije iz inostranstva.

Da bi obavio pregled kod urologa ovog gospodina su do ljekara na spratu Doma zdravlja Kolašin morali da iznesu članovi porodice.

"Djeda smo morali da povedemo na sprat, lift ne radi. Nema niko da nam pomogne i kažu nam, fino, organizujte se sami ga iznesite. Čovjek je u kolicima i već godinu dana ne može bez na krevet, znači on nije pokretan pa da može da nam pripomogne. Tako da moramo da ga nosimo, zovemo kuma, prijatelja, druga", kaže Zorka Lakićević.

Dom zdravlja Kolasin, kaže direktor ima lift već pola godine, ali trenutno ne radi.

"Lift je do nazad, nedjelju dana, radio sa određenim prekidima, imamo problem, ne znam ni ja kakav sad stručno da se izrazim, sa nekom baterijom koja putuje iz Norveške, pa jednom je bila poslata kako treba, a drugi put je bila pogrešna", objašnjava Milan Marković direktor Doma zdravlja Kolašin.

U prizemlju ove ustanove rade izabrani ljekari ali na spartu je laboratorija, ultrazvuk i ljekari specijalisti koji izlaze u susret pacijentima iz Kolašina da ne bi odlazili u Klinički centar CG.

"Na prvom spratu se nalazi laboratorija u slučaju da je potrebna pacijentu, odnosno da je pacijent sa otežanim kretanjem, naše laborantkinje se spuste i uzorkuju materijal na prizemnom nivou, odnosno bez potrebe da se pacijent penje gore. Čak što više ako treba ispred Doma zdravlja", kaže Marković.

Pristupačnost zdravstvenih ustanova osobama sa invaliditetom problem je u cijeloj Crnoj Gori. Čak i kada postoje pristupne rampe nedostupni su spratovi pojedinih Domova zdravlja ili bolnica.

Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore kaže da se krše ljudska prava.

"Krši se dostojanstvo osoba sa invaliditetom, vrlo često se krši i privatnost, iznose se ličnih podaci koji bi trebali biti povjerljivi. Osobe sa invaliditetom su primorane da nedostojanstveno osvaruju svoja prava, mnogi od njih i odustanu u stvari nemaju redovnu zdravstvenu zaštu, upravo zbog toga što cijelog života je na takav način osvaruju", objašnjava Vujačić.

Za kolašinski Dom zdravlja, ipak, ima nade, jer se popravka lifta uskoro očekuje.

"Ja bih volio da lift radi, imamo lift i nadam se da će za sedam dana biti u funkciji. Lift je radio, radiće, kvarovi se dešavaju i dešavaće se", kaže Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније