Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

16. 09. 2024. 10:14 >> 11:16
Čitaj mi:

DRI

Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Kolegijum Državne revizorske institucije (DRI) nadležan za reviziju, koji su činili Nikola N. Kovačević i dr Milan Dabović, izrazio je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2023. godinu.

"Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, Pravilnikom o visini naknada za izdavanje operativne licence, certifikata, odobrenja i dozvola u vazdušnom saobraćaju", dodaje se. 

Agencija je za 2023. godinu ostvarila prihode u iznosu od 7.130.485,91 eura što je za 1.457.860,91 eura ili 20,45%, više u odnosu na planirane prihode, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 4.639.656,25 eura, što je za 868.793,34 eura ili 16,56% manje od planiranih rashoda.

"U oblasti zapošljavanja, određen broj lica je zapošljen bez prethodnog javnog oglašavanja slobodnog radnog mjesta. Ugovori o radu sa zaposlenima ne sadrže visinu koeficijenta, odnosno isti ne sadrže sve elemente propisane Zakonom radu. Agencija je tokom 2023. godine zaključivala ugovore o djelu sa istim izvršiocima u periodu angažovanja u kontinuitetu i do 12 mjeseci tokom godine, za obavljanje poslova za koji se zasniva radni odnos ili koji se mogu podvesti pod sistematizovana radna mjesta. Takođe, Agencija nije prezentirala dokaze o radno – pravnom statusu za lica angažovana ugovorima o djelu, tako da DRI nije mogla utvrditi pravilnost obračuna poreskih obaveza na isplaćene naknade. Prekovremeni rad nije u svim aspektima organizovan shodno odredbama Zakona o radu. Agencija nije isklazala u Izvještaju sve sprovedene direktne nabavke u vrijednosti od najmanje 8.383,64€, koje se odnose na usluge reprezentacije, usluge hotelskog smještaja i usluge putnog zdravstvenog osiguranja.

Agencija je izvršila prodaju službenog vozila bez saglasnosti Vlade Crne Gore, što je u suprotnosti sa Uredbom, koja između ostalog propisuje uslove o prodaji pokretnih stvari u državnom vlasništvu, upozorava DRI.

"U cilju naplate potraživanja, Agencija nije slala opomene kupcima niti je pokretala sudske procese za naplatu potraživanja. Takođe je izvršila indirektan način otpisa potraživanja za putničke i robne naknade u iznosu od 174.955,78 eura, što se primjenjuje kada realno stanje ukazuje da potraživanje u jednom dijelu ili u cjelosti može biti nenaplativo. Pored navedenog, Državna revizorska institucija je revizijom utvrdila da Agencija nema uspostavljenu unutrašnju reviziju od septembra 2022. godine. Internim aktima treba da uredi način dodjele sredstava za potrebe traganja i spašavanja u vazduhoplovstvu, kao i mogućnost stipendiranja školovanja lica koja nijesu zaposlena u Agenciji. Računovodstvene evidencije nijesu međusobno povezane što povećava rizik od nastanka greške. Uvidom u zbirne mjesečne specifikacije, utvrđeno je da iste ne sadrže pregled isplate zarada zaposlenih za redovan rad i isplate uvećanja i/ili dodatka na zarade po određenom osnovu, odnosno na osnovu istih se ne može utvrditi struktura zarada", piše u saopštenju. 

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2023. godinu je dostavljen na upoznavanje Skupštini Crne Gore i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

Revizijom je utvrđeno da je Agencija izvršila prodaju službenog vozila, bez saglasnosti Vlade Crne Gore, što nije u skladu sa članom 4 Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, kojim je, između ostalog, utvrđeno da o prodaji i davanju u zakup nepokretnih i pokretnih stvari u državnoj imovini odlučuje Vlada u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

"Agencija za civilno vazduhoplovstvo je osnovana od strane Vlade Crne Gore. U postupku revizije je utvrđeno Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2023. godinu da ista primjenjuje Zakon o državnoj imovini i da se u aktima vezanim za prodaju vozila, pozvala na određene odredbe Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini", navodi se u dokumentu.

Subjekt revizije, navode, treba da prodaju stvari u državnoj imovini vrši u skladu sa članom 4 Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, odnosno da prodaju vozila vrši uz saglasnost Vlade Crne Gore.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je dužna da do 13. oktobra 2024. godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 13. marta 2025. godine Izvještaj o realizaciji datih preporuka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније