Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

15. 09. 2024. 17:06 >> 17:06
Čitaj mi:

MEĐUNARODNI DAN DEMOKRATIJE

CGO: Demokratija ima sadržaj, a ne samo formu

Povodom 15. septembra, Međunarodnog dana demokratije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe neophodnost sadržajnog unaprijeđenja demokratskih procesa u Crnoj Gori, ali i upozorava na zabrinjavajuću otuđenost vlasti od građana i građanki i posljedičnu krizu povjerenja u institucije.

"Posljednje istraživanje CG Pulsa, zajedničke inicijative CGO-a i instituta Damar, ukazuje na pretežnu percepciju okrenutosti Vlade partijskim interesima u odnosu na interese građana i građanki, nepovjerenje u institucije sistema i njihove reprezente, a što sve opominje na ozbiljnu krizu legitimiteta institucija i nosioca vlasti. Izostanak autoriteta i integriteta institucija i donosilaca odluka otežava sprovođenje neophodnih ključnih reformi i politika za napredak društva, ali i utiče na kvalitet procesa demokratizacije i evropezacije koji nijesu tehničkog karaktera", saopštili su iz CGO.

Na žalost, kako su naveli, sadržajne reforme, koje su osnova za funkcionalnu vladavinu prava i poštovanje ljudska prava, potisnute su partijskim i ličnim interesima, izostala je depolitizacija državne uprave i uspostavljanje sistema zasnovanog na zaslugama, dok odgovornost za neispunjena obećanja uglavnom izostaje.

"CGO ističe da je dio demokratske političke kulture držanje datih obećanja i odgovoran pristup, a što hronično izostaje u Crnoj Gori, uz trajuću polarizaciju u društvu, što ima ograničavajući efekat na potrebni širi dijalog i uvođenje demokratskih standarda. Izgradnja demokratije je dugotrajan proces koji zahtijeva odlučne donosioce odluka usmjerene ka javnom interesu, jake institucije i aktivne građane i građanke. Posebno je važno da vlast razumije potrebe građana i građanki i da osigura da njihova pitanja i zahtjevi budu adresirani tokom cijelog mandata vlasti, a ne samo u trenucima kada se očekuje podrška na izborima", ističu iz CGO.

Na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih od 2007. godine 15. Septembar od 2007. godine se obilježava kao Međunarodni dan demokratije u cilju afirmacije principa demokratije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније