Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

14. 09. 2024. 13:53 >> 13:53
1
Čitaj mi:

Popović – Imamura

Iskustva Japana u razvoju turizma mogu biti korisna za Crnu Goru

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, sastala se danas, u Skupštini Crne Gore, sa ambasadorom Japana, Akirom Imamurom. Ona je ukazala na skoro dvije decenije odlične saradnje Japana i Crne Gore i pozdravila inicijativu da se osnuje Komitet koji bi se bavio planiranjem ceremonije obilježavanja jubileja.

Kazala je i da će Crna Gora vrlo brzo imenovati ambasadora u Japanu i podsjetila da je Crna Gora već imenovala Seiđi Hanjija za počasnog konzula u Japanu, te izrazila zainteresovanost za povećanje parlamentarne saradnje i saradnje sa Ženskim klubom Japana.

Kako navode u saopštenju, Imamura je istakao da je Parlament Crne Gore ostvario značajno unaprjeđenje sloboda, ljudskih prava i procesa pridruživanja EU i usaglasio se sa potrebom za unaprjeđenje saradnje Crne Gore i Japana na svim nivoima.

Takođe je kazao da ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom obezbjeđuju kroz inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na tri područja, razvoj privatnog sektora, ekonomsku i socijalnu saradnju i zaštitu životne sredine.

On je istakao da rade na tome da povećaju broj investicija japanskih kompanija u Crnu Goru.

"Kontaktirao sam 16 japanskih kompanija koje rade na teritoriji Evrope. Fabrika "Daido Metal" u Kotoru je primjer jedne takve uspješne investicije", istakao je Imamura.

On je dodao da je kao i u Crnoj Gori, turizam veoma važan u Japanu, te da će Vlada Japana poslati eksperta koji bi Crnoj Gori mogao dati korisne savjete i premijeti iskustva.

Popović je kazala da smo izuzetno zainteresovani za saradnju sa Japanom, jer je Japan prepoznat po zelenoj i digitalnoj ekonomiji, a to je ono što Crnoj Gori treba.

"Crnoj Gori je potrebno da od Japana preuzme što više znanja jer je znanje najvažniji resurs", istakla je Popović.

Ona je kazala da Crna Gore ima ogroman turistički potencijal međutim da bismo taj potencijal valorizovali moramo sprovesti najavljene investicije u infrastrukturu.

Imamura je kazao da su zainteresovani za razvoj infrastrukture u Crnoj Gori i podsjetio da je japanska kompanija povezala Crnu Goru i Italiju podvodnim kablom za prenos električne enrgije.

Imamaura i Popović su se usaglasili da je potrebno u najkraćem mogućem roku inicirati osnivanje parlamentarne grupe prijateljstva između Crne Gore i Japana, kao i da je potrebno inicirati ukidanje viznog režima za građane Crne Gore koji žele posjetiti Japan.

Imamura je kazao da se manje od 10% žena u Japanu nalazi na pozicijama odlučivanja, te da bi im u tim segmentu koristilo iskustvo Crne Gore.

Popović je saopštila da će rado prenijeti iskustva iz funkcionisanja Ženskog kluba Crne Gore, kroz parlamentarnu saradnju nakon formiranja grupe prijateljstva i uspostaviti saradnu sa Ženskim klubom Japana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније