Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

12. 09. 2024. 09:00 >> 09:01
Čitaj mi:

CGO

Medijima prošle godine iz javnih fondova više od 7,9 miliona eura

Mediji u Crnoj Gori su prošle godine, po prijavljenim podacima organa javnog sektora, iz javnih fondova prihodovali 7,94 miliona eura, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije su ocijenili da transparentnost finansiranja medija iz javnih fondova u Crnoj Gori ostaje ograničena i pored precizne zakonske obaveze medija i organa javnog sektora da o ovom izještavaju Ministarstvo kulture i medija.

CGO je, kako su kazali, godinama pratio tokove novca iz budžeta ka medijima.

"Upravo su ti nalazi CGO-a bili snažno zagovaračko sredstvo da se ovo pitanje zakonski reguliše, od kad je Ministarstvo nadležno da to prati. Međutim, u praksi ostaje dosta onih koji zakon ne poštuju, a izostaje primjena propisanih sankcija", istakli su iz CGO.

Oni su naveli da je po dostupnim podacima iz Ministarstva kulture i medije, 55 odsto evidentiranih medija dostavilo podatke o finansiranju za prošlu godinu, odnosno 109 od 198 medija.

Iz CGO su objasnili da to ne uključuje medije koji se nijesu evidentirali.

"U tom dijelu, može se konstatovati pad odgovornosti među medijima, jer je u 2022. godini 62 odsto medija izvjestilo o ovim prihodima", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je 64 odsto organa javnog sektora dostavilo Ministarstvu podatke o finansiranju medija za prošlu godinu, odnosno 430 od 675, dok je 2022. godini to učinilo svega 27.8 odsto

"Mediji u Crnoj Gori su u 2023. godini, po prijavljenim podacima organa javnog sektora, iz javnih fondova prihodovali 7.942 101.92 eura, a za 2022. godinu taj prijavljeni iznos bio je 7.599 233.72", ističe se u saopštenju CGO-a.

Ukazuje se da su prihodi iz javnog sektora koje mediji prijavljuju značajno manji za obje godine od iznosa koje je javni sektor izvjestio u dijelu ulaganja u medije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније