Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

11. 09. 2024. 22:51 >> 22:52
Čitaj mi:

VUJOVIĆ

Obrazovanje nije privilegija već pravo koje se mora osigurati svakom djetetu

Obrazovanje nije privilegija, već pravo, koje se mora osigurati svakom djetetu bez obzira na okolnosti, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom Međunarodnog dana odbrane obrazovanja od napada i naglasila da škole moraju biti bezbjedna, mjesta bez nasilja.

Međunarodni dan odbrane obrazovanja od napada utemeljila je Skupština UN-a sredinom 2020. godine, a ima za cilj podizanje svijesti o važnosti sigurnosti obrazovnih institucija i učenika u kriznim područjima. 

Nažalost, kako je ukazala Vujović, u mnogim dijelovima svijeta škole, univerziteti, obrazovni sistemi su izloženi napadima, posebno u područjima zahvaćenima ratovima, sukobima i nasiljem što ugrožava pravo djece na obrazovanje. 

„Svjesne ovih izazova, UN su proglasile 9. septembar Međunarodnim danom odbrane obrazovanja od napada kako bi se podigla svijest o potrebi zaštite škola, fakulteta, obrazovnih ustanova, učenika, učitelja, kao i prava na obrazovanje u vrijeme oružanih sukoba. Obaveza svih nas je da se udružimo u borbi za zaštitu obrazovanja“, kazala je Vujović.

Kako je saopšteno iz MKM, Vujović je poručila da škole moraju biti sigurna mjesta za učenje i razvoj djece, a nikada mete, jer napadi na obrazovne institucije predstavljaju direktni napad na budućnost. 

„Posljedice oduzimanja djeci prava na obrazovanje su dalekosežne, višestruke, često nemjerljive, kako za pojedince, tako i za čitave zajednice. Nedostatak obrazovanja otežava izlazak iz siromaštva, djeca ostaju bez znanja i vještina neophodnih za život, kasnije teško mogu da budu korisni članovi zajednice, koji rade, stvaraju i doprinose razvoju društva. Manje obrazovanih ljudi znači manje šanse za napredak, za obnovu i razvoj“, rekla je Vujović. 

Vujović je poruč̣ila da na ovaj Unesco dan saosjećamo sa svim zemljama u kojima se zbog  ratova ne mogu odrẓ̌ati tradicionalni sistem nastave, ṣ̌to će se sigurno odraziti na potencijale tih druṣ̌tava, u kojima su djeca prinudjena da se boje i bore za goli zivot.

Smatra da je obrazovanje ključ za stvaranje demokratskih, progresivnih, tolerantnih, društava bez netrpeljivosti i sukoba.

„Međunarodni dan odbrane obrazovanja od napada prilika je da se svi podsjetimo važnosti ulaganja u obrazovanje, posebno u kriznim situacijama i konfliktima, kao i da pokažemo solidarnost sa milionima djece i mladih čija je budućnost neizvjesna i ugrožena nasiljem.  Obrazovanje mora ostati sigurno utočište, gdje djeca razvijaju svoje potencijale, stiču znanja i veštine, i uče vrijednosti mira i međusobnog poštovanja. Naša je zajednička odgovornost da osiguramo da svako dijete ima pravo na bezbjedno obrazovanje, bez straha od nasilja i uništenja“, poručila je Vujović.

Još jednom je apelovala na okončanje sukoba i ratova koji uništavaju živote nevinih, a posebno djece. 

„Ratovi ne donose pobjednike, u njima svi gube. Sva djeca na svijetu zaslužuju budućnost ispunjenu nadom, obrazovanjem i mirom, a ne strahom i razaranjem. Mir je jedini put naprijed, a obrazovanje svjetlo koje nas vodi ka boljem i pravednijem svijetu“, zaključila je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније