Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 09. 2024. 17:00 >> 17:00

Sporazum MPNI i Goethe instituta

Podrška podizanju kvaliteta nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori

Danas su u Podgorici potpisani Sporazum i Protokol između Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Goethe-Instituta Beograd, kao i Memorandum između Goethe-Instituta i Centra za strane jezike i prevođenje Double L.

Kako napominju u Ministarstvu prosvjete, ovo je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i sporta između Vlade Crne Gore i Vlade Savezne Republike Njemačke koji će dodatno produbiti odnose izmedju dvije zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi.

"Sporazum ima za cilj dalje poboljšanje kvaliteta obrazovanja u oblasti učenja stranih jezika, posebno podizanja nivoa stručnih kvalifikacija nastavnica i nastavnika njemačkog jezika, te pružanje podrške podizanju kvaliteta nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori, dok Protokol sadrži kriterijume za prijem i učešće škola u PASCH mreži. PASCH inicijativa, osim unapređenja nastave njemačkog jezika, podstiče susrete različitih kultura i razvoj međunarodne zajednice škola", navode u saopštenju.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Ambasade Savezne Republike Njemačke koji u kontinuitetu prižaju bezrezevnu podršku inicijativama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Saradnja sa Saveznom Republikom Njemačkom kroz PASCH inicijativu koju predvode renomirane institucije kao što su Goethe-Institut i Služba za akademsku razmjenu, predstavlja ključan korak ka unapređenju obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Ova inicijativa već dugi niz godina podstiče interesovanje mladih za njemački jezik i kulturu.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, je istakla da ,,učenje jezika otvara vrata ka svijetu, a poznavanje kulture pomaže nam da razumijemo srce tog svijeta" i dodala, da upravo zato učenje stranih jezika i susreti sa drugim kulturama postaju nezamjenjiv dio obrazovanja današnjih generacija.

Goethe-Institut pored saradnje u oblasti nastave njemačkog jezika, ima raznovrsnu ponudu kurseva njemačkog jezika, a zadužen je i za kulturnu razmjenu između SR Njemačke i Crne Gore. Zajedno sa našim njemačkim partnerima radimo na stvaranju uslova za kvalitetnu edukaciju, koja će našim mladima omogućiti sticanje vještina neophodnih za uspjeh u globalnom društvu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније