Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 09. 2024. 15:30 >> 15:30
1

FORCA

Zabrinjava ćutanje nadležnih na incident na graničnom prelazu Božaj

U Novoj demokratskoj snazi - Forca, ističe da su zabrinuti i da osuđuju demonstraciju velikosrpske politike na graničnom prelazu Hani i Hotit – Božaj koja se desila 8. septembra 2024. godine, te da smatraju da je to jadan pokušaj destabilizacije prilika u Crnoj Gori na koji Albanci nijesu nasjeli.

Kako navode u saopštenju, sam čin ne zaslužuje nikakav komentar, ali zato ćutanje administracije itekako zaslužuje.

"Na graničnom prelazu Božaj organi reda su dozvolili ovu demonstraciju, provocirajući pritom bespotrebno Republiku Albaniju, kredibilnu članicu NATO saveza sa kojom Crna Gora, bar zvanično pretenduje da ima prijateljske i dobrosusjedske odnose, a u kojoj su tokom 2023. godine građani Crne Gore ostvarili 636.000 posjeta. Svakako da ovim činom nije ugrožena bezbjednost Republike Albanije, a još manje Republike Kosovo. Međutim, ono što se ovakvim i sličnim demonstracijama čini je podrivanje međunarodnog subjektiviteta i integriteta Crne Gore kao članice NATO Alijanse", navode u saopštenju.

Jasno je, dodaju, da je ova neformalna grupa ovim činom iskazala decenijske i čak stoljetne neformalne sentimente određenih političkih grupacija u Srbiji. Međutim, ćutanje administracije o ovome jeste iskaz odobravanja ili pak zvanične podrške prelivanja političke volje Beograda.

"Zato, pozivamo zvanično premijera, koji vodi unutrašnju i spoljnu politiku da se jasno distancira od ovakvih akcija i potvrdi jasno da nijednim činjenjem ili nečinjenjem državnih organa ubuduće neće omogućiti slične iskaze neprijateljstva ili sputavanja od spoljno-političkog stava o priznavanju Kosova, dobrosusjedskih odnosa sa svim državama i aktivnom učešću u NATO Alijansi. Prizivanjem da se nešto vrati i da će se neko vratiti, neminovno povlači i vraćanje u neslavne epizode iz prošlosti u kojoj smo mi, Albanci, bili žrtve. Međutim, albanski narod u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji ne gleda u prošlost već u bolju budućnost građana svih država na Balkanu. Za tu budućnost, vrijedno se radi individualno i kolektivno, na svojim ognjištima i u dijaspori, vitalni i spremni sa naučenim lekcijama iz prošlosti", poručuju u Forci.

Podsjećamo u nedjelju 8. septembra grupa građana, blokirala je put Tuzi-Božaj, i širila provokativne pamflete s porukama “Kad se vojska na Kosovo vrati”. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније