Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

12. 09. 2024. 06:37 >> 22:25
8
Čitaj mi:

dokumenta dri pokazuju

Institut za ljekove izdvajao novac za PR usluge suprotno sistematizaciji?

Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) sudeći po dokumentima Državne revizorske institucije (DRI) angažovao je 2022. godine po ugovoru o djelu subjekte za pružanje PR usluga iako je Portalu RTCG rečeno da to nijesu činili, već da ovaj posao obavljaju samo zaposleni iz kabineta direktorice Snežane Mugoše. Kako nezvanično saznajemo, novac je uplaćivan za PR usluge, a da su sklapani ugovori pokazuju i dokumenta DRI.

Na pitanje Portala RTCG koliko novca su izdvojili za angažovanje PR agencije i kada su to činili, Mugoša je nedavno kazala da je u skladu sa Statutom i drugim opštim aktima Instituta, ovlašćeno lice za komunikaciju sa medijima direktor Instituta. Istakla je da ne angažuju PR agenciju. 

"Direktor po potrebi može ovlastiti i druga pravna i fizička lica iz ove oblasti za obavljanje PR aktivnosti. Dodatno, imajući u vidu specifičnost djelatnosti Instituta, isključivo eksperti koji posjeduju ekspertska znanja iz odgovarajućih oblasti, kao i zaposleni u Kabinetu direktorice komuniciraju sa medijima, što se može lako provjeriti iz naših brojnih medijskih nastupa. Zbog toga CInMED ne angažuje PR agenciju, niti ima sistematizovano radno mjesto za PR", napisala je Mugoša u odgovorima koje je nedavno dostavila portalu Javnog servisa.

Ugovori zaključeni sa 11 fizičkih lica 

Dokumentacija Državne revizorske institucije (DRI) pokazuje drugačije - piše da je u 2022. godini CInMED angažovao po ugovoru o djelu subjekte za PR usluge. U to vrijeme portparolka CInMED-a je bila Anja Glušica jer je to mjesto bilo predviđeno tadašnjom sistematizacijom koja je kasnije promijenjena. 

"Uvidom u prezentirane ugovore o djelu utvrđeno je da su isti zaključeni sa 11 fizičkih lica radi obavljanja poslova... saradnja u oblasti obuke zaposlenih u Institutu za obuke za javni nastup i saradnja u oblasti PR-a kampanje, sprovođenje PR strategije i taktike, kao i konsalting u oblasti marketinga, jednokratno uređenje zelenih površina Instituta za ljekove, pružanje usluga čišćenja prostorija Instituta, izrada novogodišnjih ukrasa sa logom Instituta, izvođenje muzičkog programa na svečanoj večeri povodom prve godišnje konferencije, preseljenja kancelarijskog namještaja, vođenje zapisnika za potrebe dva disciplinska postupka u Institutu", navodi se u tom dokumentu.

Kako piše, revizijom je, na osnovu prezentirane dokumentacije, utvrđeno da se neto naknade u iznosu od 16.657 eura odnose na isplaćene naknade fizičkim licima po osnovu zaključenih ugovora o djelu, u mjesečnim iznosima od 100 eura do 1.900 eura po osobi za jednokratna angažovanja ili angažovanja na period do 12 mjeseci.

Ovo se odnosi na 2022. godinu kada je revizija i rađena.

Prema sadašnjem Statutu ove ustanove, član 38 propisuje da je za davanje informacija o radu CInMED-a nadležan direktor, zamjenik direktora, portparol Instituta, kao i drugo zaposleno lice na osnovu pisanog ovlašćenja direktora. 

Reklamiranje proizvoda zabranjeno Pravilnikom

Nedavno je portal Antena M objavio tekst u kome se navodi da je Mugoša na svojoj Instagram stranici reklamirala proizvod koji prema njenim tvrdnjama smanjuje lučenje kortizola - hormona stresa.

Iako ovaj proizvod nije medicinsko sredstvo niti lijek, prema Pravilniku o načinu i uslovima oglašavanja ljekova zabranjeno je pripisivati ljekovita svojstva proizvodu koji nije lijek, a upravo se ovdje kreira takva slika. 

Mugoša u objavi na Instagramu pominje kako ovaj proizvod nema neželjenih efekata što je takođe sporno sa više aspekata.

Pravilnikom koji je gore pomenut se u članu osam propisuje da reklamna poruka namijenjena opštoj javnosti treba da bude takva da se njome ne stvara utisak da "proizvod koji nije lijek, ima ljekovita svojstva".

Takođe je zabranjeno da se reklamom uključuju "preproruke zdravstvenih ili naučnih radnika i lica koje bi zbog svoje popularnosti mogle uticati na korišćenje ljekova".

CInMED je neprofitabilna organizacija čija je osnovna misija sprovođenje kontrole i praćenja bezbjednosti ljekova u našoj državi. 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније