Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

CDM [ M.V. ]

09. 09. 2024. 10:05 >> 10:05
Čitaj mi:

VUČUROVIĆ

"Razumijem nezadovoljstvo maturanata, očekuje se da će đaci krenuti na ekskurziju 1. oktobra"

Direktorica podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović” Biljana Vučurović na današnjoj konferenciji za novinare ponovila je da nije kriva škola što je poništen prvi tender za organizaciju maturske ekskurzije, te da razumije nezadovoljstvo đaka.

“Kako smo u saznanju da su učenici četvrtog razreda, i poslije pristanka na razgovor nakon iznenadnog štrajka od petka 6. 9. 2024. godine, organizovali produžetak štrajka za danas, obraćamo se javnosti. Tradicionalno, Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ planira realizaciju maturske ekskurzije za početak školske godine. Stoga smo i na vrijeme i prvi od svih škola u Crnoj Gori ušli u postupak javne nabavke maturske ekskurzije 12. marta 2024. godine pošto su učenici na Đačkom parlamentu, u februaru iste godine, izabrali maršrutu. Prvi tender je poništen i pristupilo se objavljivanju novog tendera koji je u toku”, navela je Vučurović.

Kako je dodala, ponude su vrednovane u petak, 6. septembra, a odluka će se donijeti danas.

“Od sjutra teče period žalbe na odluku koji traje deset dana. Sa sigurnošću ćemo znati da li se neko žalio 20. 9. 2024. godine. Ako se ne bude niko žalio, potpisuje se ugovor, učenici plaćaju prvu ratu u iznosu od 50 odsto iznosa, a ostale tri rate do kraja decembra 2024. godine. Po uplati prve rate, odmah se kreće na ekskurziju i to možemo očekivati oko 1.10. tekuće godine. U prilogu imate dinamiku rada Gimnazije kada je u pitanju procedura javnih nabavki, kao i datume obavještavanja svih organa koje smo imali obavezu da informišemo o toku našeg rada po ovom pitanju”, navela je Vučurović.

U vezi sa štrajkom maturanata škole zbog maturske ekskurzije, ističe da razumiju nagomilano nezadovoljstvo učenika.

“Imaju pravo jer su zbog COVID-a propustili i polumatursku ekskurziju i proslavu polumaturske večeri. Stoga, njihova očekivanja jesu i veća po pitanju predstojeće ekskurzije koja u životu gimnazijalaca ima najvažnije mjesto kada govorimo o uspomenama iz mladosti. Početak nastave psihološki biva lakši kada imaju datum koji vežu za skori odlazak na ekskurziju sa svojom generacijom te je i jasna njihova iznenadna reakcija bunta. Podržavam ih u zahtjevima da se maturska ekskurzija sprovede i vjerujem da će se realizovati u brzom roku”, dodala je Vučurović.

Istakla je da Gimnazija "Slobodan Škerović“ nije kriva niti odgovorna za nastalu situaciju jer se moraju poštovati zakonski okviri, što su, kako je dodala, i radili.

“Dio smo sistema i ponašali smo se u skladu sa propisima. Ohrabrujemo đake na kritičko promišljanje. Smatramo da treba da koriste sve institute borbe za svoja prava i da moraju krenuti prvim korakom − razgovorom. Zajednički smo okrenuti istom cilju − izvođenju ekskurzije koja će im omogućiti kvalitetan i siguran boravak u inostranstvu. Na ekskurziju ih vodi nastavni kadar, a kolektiv Gimnazije zaslužuje poštovanje jer zajednički gradimo naš odnos. Zakazana je i vanredna sjednica Savjeta roditelja na istu temu. Vjerujemo da su nam roditelji saradnici u vaspitanju djece i da ćemo nastaviti da dijelimo iste ciljeve u razvoju ličnosti naši đaka”, zaključila je Vučurović.

Maturanti su i za danas najavili organizaciju štrajka ispred Gimnazije i poručili da neće dolaziti na časove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније