Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

09. 09. 2024. 08:33 >> 08:48
1

MINISTARSTVO PROSVJETE

Krivične prijave protiv test-administratorki, nijesu prijavile prepisivanje

Ispitni centar Crne Gore  podnio je  krivičnu prijavu protiv D.S, glavne test-administratorke i L.V, test-administratorke za potrebe realizacije polaganja stručnog ispita za predmet  Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u avgustovskom ispitnom roku, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. One se sumnjiče da su lošim nadzorom omogućile da kandidati prepisuju na ispitu i takvo ponašanje nijesu prijavile.

Prijava je podnijeta zbog o sumnje da su izvršile krivično djelo - nesavjestan rad u službi tokom realizacije stručnog ispita za predmet Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, održanog dana 13. avgusta. One se terete da su povrijedile Pravilnik o načinu i postupku polaganja stručnog ispita.

"Uz propuštanje dužnog nadzora u postupku obezbjeđivanja poštovanja pravila ispita u ispitnoj prostoriji, omogućile su da kandidati preduzimaju nedozvoljene radnje narušavanja reda na ispitu, odnosno - da prepisuju i omogućavaju prepisivanje odgovora na ispitna pitanja, a da nijesu takvo ponašanje prijavile, niti preduzele bilo kakve radnje za sprječavanje narušavanja reda", navodi se u pojašnjenju Ministarstva. 

Kako se navodi, D.S. kao glavni test-administrator nije predložila udaljenje kandidata sa ispita, svjesna da takvo postupanje za posljedicu može imati težu povredu prava, odnosno povredu zakonitosti procedure eksterne provjere znanja i gubitak prava polaganja ispita u odnosu na kandidate na predmetnom ispitu u posljednjem, avgustovskom roku.  Objašnjavaju da to onemogućava nastavak obrazovanja, te da je upravo to i prouzrokovano.

Od prijavljenih devet kandidata, ispitu je pristupilo njih sedam, pri čemu su svi kandidati ispit polagali u jednoj prostoriji.

"Ocjenjivači Ispitnog centra su, prilikom ocjenjivanja testova, utvrdili da su navedeni kandidati prepisivali odgovore na ispitna pitanja, odnosno da su omogućili drugom kandidatu da prepiše odgovor na ispitno pitanje. Postupajući u skladu sa članom 27, stav 8 i članom 40, stav 7, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, ocjenjivači su kandidatima dodijelili nula (0) bodova, te se smatra da isti navedeni ispit nijesu položili, a što su ocjenjivači evidentirali i obrazložili na test–knjižici", navodi se u saopštenju. 

Ispitni centar je procesuirao predmet nadležnim organima, na osnovu sumnje da su D.S. i L.V. učinile krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ iz člana 417, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније