Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

08. 09. 2024. 07:52 >> 07:52
Čitaj mi:

osvrt

Svjedok sedmice: Tonći Janović

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla Tonćija Janovića, poslanika Evrope sad.

Ponedeljak 2. septembar

Početak prve radne sedmice u septembru uvijek vezujemo za početak nove školske godine i mališane koji će prvi put u školske klupe. Sjetim se uvijek djetinjstva, jer je zaista najljepše đačko doba i sa najiskrenijim emocijama želim svima sreću, učenicima i nastavnicima, profesorima.

Za sve osnovce je završena isporuka besplatnih udžbenika, svim školama u Crnoj Gori, najveća pomoć za roditelje – da što lakše i sa minimalnim troškovima spreme djecu za školu. Takođe, resorno ministarstvo je realizovalo postavljene ciljeve, tako da školska godina počinje u evidentno boljim i savremenijim uslovima, u novim ili rekonstruisanim objektima, u kojima će ove godine boraviti i sticati nova znanja osnovci, srednjoškolci. Za ponos svima nama, posebno u svijetlu činjenice da se u neke školske objekte nije ulagalo preko 50 godina.

Novina je i to da će školski kalendar, za ovu godinu, biti objavljen nakon školske godine, zbog odluke predsjednika Milatovića da vrati parlamentu na ponovno glasanje, izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je predviđeno da školska godina ubuduće bude podijeljena na dva klasifikaciona perioda, umjesto na dosadašnja četiri. Dešava se, kao i do sada, da bez obzira na argumente i roditelja i akademske zajednice, predsjednik države vraća na ponovno usvajanje taj Zakon. Podsjećam, od konstituisanja aktuelnog 28. saziva Skupštine, 27. jula prošle godine, dva mjeseca nakon što je počeo da obavlja funkciju šefa države, ovo je jedanesti zakon koji je predsjednik Milatović uputio parlamentarcima na ponovno odlučivanje. Jasno je da su to političke odluke, pokušaj zaustavljanja procesa reformi pod plaštom demokratije, a sve u susret lokalnim izborima u Podgorici i afirmaciji političke liste koju predvodi.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je danas zeleno svjetlo na predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i izmjene i dopune zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i na dobit pravnih lica.

Utorak 3. septembar

Evropska unija se priprema da prihvati nove članice do 2030, a u slučaju Crne Gore do 2028. godine, rekao je zamjenik generalnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Marko Makovec, na 19. Bledskom strateškom forumu koji se danas i sjutra održava u Bledu. Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović , takođe iz Bleda, najavljuje da ćemo do kraja ove godine zatvoriti nekoliko poglavlja i da je plan Vlade da se do početka 2027. zatvore sva poglavlja. Uz nastavak snažne posvećenosti i Podgorice i Brisela, realno je očekivati da će Crna Gora 2028. godine postati članica EU.

Ponovo smo danas izglasali izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima i energetici, koje je predsjednik Jakov Milatović vratio na ponovno odlučivanje.

Poslanici su sa 47 glasova za usvojili zakon o izmjenama i dopunama zakona o energetici. Opozicija nije glasala. Takođe, ponovo je izglasan i zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima. Glasalo je 55 poslanika, 48 za, 7 protiv, nije bilo uzdržanih.

U fokusu pažnje, prethodno je bila sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sa obimnim dnevnim redom, na kojoj je prisustvovao ministar finansija

Novica Vuković sa saradnicima, predstavnik Privredne komore. Već viđeni scenario, opozicija nastavlja na momente i žučnu raspravu, kao da je u panici zbog svega što će se izvjesno desiti: počinje realizacija ES2 od prvog oktobra ! Simptomatično je konstantno ubjeđivanje građana da se živjelo bolje i to sa 120 eura penzije ili 250 eura plata, za vrijeme njihove vladavine. Ističem samo jedan primjer: najniže penzije 2016. kad je bila 101.60 eura, i upoređujem sa 1. januarom ove godine – od kad iznosi 450 eura. Narod nema kratko pamćenje, to oni često zanemaruju, a da ne pričamo o tome koliko potcjenjuju inteligenciju svih nas.

Kako na matičnom odboru, tako i u parlamentu, opozicija pokušava da opstruira usvajanje seta zakona koji će obezbijediti realizaciju ES2 i od prvog oktobra veće plate za sve zaposlene u Crnoj Gori. Prosječna plata biće1000 eura, minimalna u prosjeku 700 eura – do 6 stepena kvalifikacije obrazovanja 600 eura, preko 6 stepena kvalifikacije obrazovanja 800 eura.

Od naredne godine sve penzije iznad minimalne biće uvećane za 7,8% ili oko 50 eura. Isplata isključivo preko fonda PIO, obracan i isplata penzija nepromijenjeni.

Još jedan uspješan dan za nama u PES-u, predati su potpisi za učešće na lokalnim izborima u Podgorici i na čelu liste je ugledni profesor dr Saša Mujović. Idemo dalje, još jače!

Srijeda 4. septembar

Za crnogorske izbore je karakteristična negativna kampanja i teško da ćemo skoro imati izbornu kampanju koja se zasniva na demokratskim i fer uslovima, sa pozitivnim duhom, uvažavanjem političkih oponenata i isticanjem u prvi plan programa za bolji život građana. PES je sa Demokratama, našim koalicionim partnerima, u glavnom gradu kandidovao sjajan program i odličan tim na čelu sa profesorom dr Sašom Mujovićem.

Očekivano, zbog panike gubitnika, za nepuna 24 sata od predaje potpisa – počinje neviđena "hajka" na briljantnog čovjeka Sašu Mujovića. Međutim, mala je Crna Gora i svi se dobro znamo, tako da sva ova "halabuka" niti je imala odjeka niti su podgoričani nasjeli na izmišljotine i podmetanja starog režima u kombinaciji sa URA-om i partijom Jakova Milatovića.

Nemam namjeru da branim profesora Mujovića ali ću se uvijek boriti za očuvanje dostojanstva, ljudskih i moralnih vrijednosti i zato puna podrška za profesora!

Na kraju, Saša je to najbolje objasnio, citiram:

"Razumijem i paniku među njihovim redovima jer protiv mene nemaju niti mogu imati bilo što diskreditujuće. Zato će po starom dobrom receptu i narednih dana izmišljati afere, dakle izmišljaće priče koje se nikada nisu desile. Gaziće po kome stignu, meni, saradnicima, porodici, djeci, jer njima ama baš ništa nije sveto! Ono što ipak moraju znati jeste da bilo koja njihova prljava radnja neće spriječiti da 29. septembra Podgorica i Crna Gora budu jos jače i oslobođenije " – u potpisu prof dr Saša Mujović.

Četvrtak 5. septembar

Skupština je ponovo danas usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje je predsjednik Jakov Milatović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje. Glasalo je 46 poslanika, 45 je bilo za, jedan protiv, nije bilo uzdržanih. Predsjednik države sada će morati da potpiše zakon jer je to njegova ustavna obaveza.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je Skupštini predložio da usvoji izmjene propisa i predlog zakona, koji su neophodni za sprovođenje programa "Evropa sad 2" i fiskalne strategije.

Petak 6. septembar

Akcija Limitirane cijene, koja podrazumijeva ograničavanje marži na proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, počela je danas i trajaće do 31. januara naredne godine. Lista proizvoda je proširena u odnosu na listu iz marta za oko 60 odsto i sadrži 71 proizvod, odnosi se na sve artikle, svih proizvođača iz date kategorije proizvoda. Poseban akcenat je stavljen na proizvode domaćih proizvođača, što dodatno osnažuje domaću ekonomiju, podiže konkurentnost domaće privrede i domaće proizvode čini dostupnim i povoljnijim. Veoma važno je da će građani biti u mogućnosti da prijave bilo koju trgovinu koja ne poštuje odluku, a i tržišna inspekcija će raditi svoj dio posla.

Nakon cjelodnevnog rada u plenumu, usvojili smo večaras set ekonomskih zakona koji su potrebni za primjenu programa Evropa sad 2.

Za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu glasalo je 47 poslanika, nije bilo uzdržanih, niti protiv i isto toliko se saglasilo da stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

Usvojeni su i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona na dohodak fizičkih lica, Predlog zakona izmjenama zakona o obaveznom socijalnom osiguranju, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Sa 47 glasova za usvojen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kao i Predlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju,

Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem sa 47 glasova kao i Predlog zakona o otpisu kamata na dospjele obaveze.

Dosljednost politike PES-a i naše Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem – još jednom je potvrđena. Sve što smo obećali građanima mi ispunjavamo i nećemo se zaustaviti, tek smo počeli!

Zaključio bih ovaj Dnevnik kao što sam i počeo, sa prosvjetom.

Istakao bih važnu činjenicu da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija iniciralo Izmjene Zakona o visokom obrazovanju i sa ciljem povećanja, a ne smanjenja studentskih stipendija i kredita, kako se to pokušava predstaviti od strane pojedinih političkih aktera.

Tako će ubuduće da studentske stipendije sa 225 eura biti uvećane na 300 eura, dok će raspon studentskih kredita sa dosadašnjih 112 do 161 eura u narednom periodu iznositi od 150 do 214 eura, za šta su sredstva predviđena rebalansom budžeta. Kad sam ja bio student primao sam 36 eura kredita i nisam mogao ni jednu knjigu kupiti za to, a da o ostalim troškovima studiranja i ne govorim. Zato se radujem što su i naši akademci dobili ono što im pripada – bolji status u društvu.

Idemo dalje, još jače – ES2 vrijeme je!

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније