Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

07. 09. 2024. 12:09 >> 12:58

Božović sa NVO predstavnicama

Obezbijediti potpuno ostvarenje prava LGBTI osoba

Ministar pravde Bojan Božović sastao se juče sa predsjednicama nevladinih organizacija LGBT Forum Progres Bojanom Jokići, Socijalnog centra Milicom Špajaka u cilju produbljivanja dijaloga i saradnje između državnih institucija i civilnog sektora, posebno u kontekstu zaštite prava LGBTI osoba.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz LGBT Foruma “Progres” razmatrana su važna pitanja za crnogorsku zajednicu, uključujući zakonsku regulativu koja se odnosi na LGBTI prava i mogućnosti za unapređenje primjene postojećih zakona.

U saopštenju se navodi da su učesnici diskutovali o izazovima s kojima se LGBTI zajednica suočava u Crnoj Gori, posebno u pogledu pravne zaštite i jednakog pristupa pravdi.

“Istaknuto je da postoji potreba za daljim radom na jačanju institucionalne podrške i efikasnijem sprovođenju zakonskih mehanizama, kako bi se obezbijedilo potpuno ostvarenje prava LGBTI osoba u skladu sa evropskim standardima", naveli su iz Progresa.

Jedna od ključnih tema, kako dodaju, bila je i uloga Ministarstva pravde u sprovođenju nacionalnih strateških dokumenata koji se odnose na LGBTI zajednicu, kao i razvoj novih inicijativa koje će dodatno unaprijediti pravni i društveni položaj ove populacije.

“Naglašena je potreba za kontinuiranim radom na osnaživanju dijaloga između državnih institucija i nevladinih organizacija, s ciljem stvaranja stabilnog i inkluzivnog okvira za unapređenje ljudskih prava”, dodaju iz Progresa.

Navodi se da su predstavnice LGBT Forum Progresa i Socijalnog centra posebno pohvalile spremnost ministra Božovića za otvoren i konstruktivan dijalog sa civilnim sektorom.

“Takav pristup omogućava direktniji uticaj na politike i zakonske promjene koje se tiču LGBTI zajednice, te doprinosi većoj transparentnosti i odgovornosti u radu državnih institucija. Ova otvorenost za saradnju ima i poseban značaj za LGBTI zajednicu, koja se često suočava s preprekama u pristupu pravdi i nedovoljnom podrškom sistema”, poručuju iz LGBT Forum Progres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније