Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

06. 09. 2024. 10:53 >> 10:53
Čitaj mi:

dukaj

"Saradnja sa NDI od izuzetne važnosti za sve oblasti javne uprave"

Važnost sajber bezbjednosti u savremenoj javnoj upravi bila je jedna od ključnih tema o kojoj se razgovaralo tokom sastanka ministra javne uprave Maraša Dukaja i direktorice Tima za demokratiju i tehnologiju, kancelarije NDI u Vašingtonu, Moire Whelan.

Tokom sastanka, Dukaj je govorio o konkretnim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava u ovoj oblasti, uključujući zaštitu kritične infrastrukture i integriteta podataka, kao i mogućnosti za unapređenje zakonodavstva i prakse u vezi sa sajber bezbjednošću, sa posebnim osvrtom na značaj digitalne transformacije i bezbjednosti podataka u državnim institucijama.

Direktorica Whelan je istakla važnost obezbjeđivanja da demokratska prava svih ljudi budu u centru razgovora o tehnologiji u Crnoj Gori i globalnim sistemima upravljanja internetom. Ona je takođe informisala ministra o NDI globalnom portfoliju, koji se tiče očuvanja integriteta informacija.

Kako dodaju u saopštenju, Dukaj je upoznao direktoricu Whelan sa konkretnim koracima koje Ministarstvo preduzima za uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost, koja će igrati ključnu ulogu u koordinaciji nacionalnih napora u oblasti sajber bezbjednosti, kao i sa Nacrtom zakona o informacionoj bezbjednosti, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a govorio je i o drugim važnim projektima koji su realizovani, kao i o planovima za naredni period.

Sastanak je poslužio kao prilika za dalje unapređenje saradnje između NDI i Ministarstva javne uprave kroz zajedničke projekte, edukaciju i strateške inicijative koje mogu pomoći u jačanju slobodnog, otvorenog i demokratskog Interneta.

“Saradnja sa relevantnim međunarodnim partnerom, kao što je NDI, je od izuzetne važnosti za unapređenje svih oblasti kojima se bavi javna uprava, a aktuelni trenutak traži od nas posebnu ažurnost u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije, koje su u vrhu prioriteta Crne Gore” zaključio je Dukaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније