Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

05. 09. 2024. 17:26 >> 17:26

CGO O ZAKONU O OBRAZOVANJU

Otvoren prostor za kadriranjem u službi partijskih interesa

Usvojene izmjene Opšteg zakona o obrazovanju otvaraju prostor za kadriranje u službi partijskih i partikularnih interesa, a ograničavaju decentralizaciju i obesmišljavaju postojanje školskih odbora, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su kazali da je danas 45 poslanika/ca parlamentarne većine, od kojih mnogi gazeći i sopstvena obećanja od ranije, glasalo za izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje vraćaju moć ministru i prosvjete da bira i razriješava na stotine direktora javnih obrazovnih ustanova.

“CGO izražava žaljenje što umjesto normi koje bi doprinijele potrebnoj demokratizaciji obrazovnog sistema imamo norme koje otvaraju prostor za kadriranje u službi partijskih i partikularnih interesa a ograničavaju decentralizaciju i obesmišljavaju postojanje školskih odbora”, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su naveli da izražavaju žaljenje što umjesto normi koje bi doprinijele potrebnoj demokratizaciji obrazovnog sistema “imamo norme koje otvaraju prostor za kadriranje u službi partijskih i partikularnih interesa, a ograničavaju decentralizaciju i obesmišljavaju postojanje školskih odbora”.

“Obrazovanje mora biti oslobođeno svih političkih uticaja i pritisaka, fokusirano na kvalitet”, poručuje se u saopštenju.

Novim rješenjem, kako se dodaje, Crna Gora vraća se unazad, uz dodatno urušavanje profesija prosvjete i autonomije rukovodnog kadra utvom sektoru, a posljedično i kvaliteta čitavog obrazovnog sistema.

“Odlučnost koju je pokazalo 45 poslanika/ca, ostajući gluvi za brojne i utemeljene kritike zainteresovane javnosti, i ignorišući priliku koji im je predsjednik države dao vraćajući te izmjene i dopune zakona na ponovno odlučivanje, ogoljava činjenicu da oni ne žele da rade na jačanju i unapređenju institucionalnog sistema i demokratskoj konsolidaciji”, smatraju u CGO-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније