Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

05. 09. 2024. 16:32 >> 16:34
Čitaj mi:

Ibrahimović sa ambasadorima Brazila i Indije

Bilateralni odnosi prijateljski, iskorisiti potencijale za jačanje saradnje

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa ambasadorom Brazila u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi, Žozeom Maurom da Fonseka Kostom Koutom i novoimenovanim ambasadorom Indije, sa sjedištem u Beču, Šambuom S. Kumaranom.

Kako navode u saopštenju, u razgovoru sa ambasadorom Brazila je konstatovano je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da postoji obostrana zainteresovanost za njihovo dalje dinamiziranje. Na toj liniji, potpredsjednik Ibrahimović je ocijenio da dvije zemlje njeguju tradicionalno dobru saradnju na bilateralnom i multilateralnom nivou i izrazio spremnost Crne Gore da nastavi da jača veze sa Brazilom u oblastima gdje postoji obostrani interes.

Sagovornici su se saglasili da je veoma važno da bilateralne kontakte prati politički dijalog na visokom niovu i saradnja dva ministarstva vanjskih poslova. S tim u vezi, Ambasador Kosta Kouto je istakao značaj održavanja redovnih bilateralnih konsultacija. Takođe, bilo je i riječi o daljim modalitetima saradnje na multilateralnom nivou, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o potencijalima za produbljivanje saradnje, sa fokusom na oblasti poljoprivrede, kulture, turizma, primjene obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

U razgovoru sa ambasadorom Kumaranom, izraženo je zadovoljstvo kvalitetom odnosa između Crne Gore i Indije, koji se zasnivaju na tradicionalnom prijateljstvu i međusobnom uvažavanju i razumijevanju.

Uz čestitke ambasadoru Kumaranu povodom stupanja na dužnost, potpredsjednik Ibrahimović je izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dodatno unaprijeđeni u narednom periodu, te istakao da je Crna Gora posvećena jačanju veza sa Indijom.

Ambasador Kumaran je kazao da Indija podržava ostvarenje vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore, sa akecentom na aspiracije da postane članica EU, te prenio zainteresovanost Indije za jačanje bilateralnih odnosa u oblastima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su se saglasili da je za dalje produbljivanje saradnje između dvije države od izuzetne važnosti organizacija susreta na visokom nivou. Takođe, razgovarali su o modalitetima za uspostavljanje bližih veza na polju ekonomije, investicija, medicine, tehnologije, nauke i saobraćaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније