Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tamara Ivanković [ Fokus, TVCG ]

05. 09. 2024. 06:50 >> 07:06
Čitaj mi:

SVJEDOČANSTVO DIMITRIJA BURZANA

Podgorički hirurg o iskustvu u Palestini: Izazov je raditi u Gazi

Bolnica Al-Shifa, nekada centar za liječenje, danas simbolizuje samo ruševine i smrt. Ipak, za medicinsko osoblje ta bolnica je, kažu, bila dom jer tamo su se obučavali, sprovodili istraživanja i učili. Potvrđuje to i sagovornik emisije "Fokus" Dimitrije Burzan, hirurg iz Podgorice, koji je u dva navrata kao dio ljekarskog tima Crvenog krsta, boravio upravo u toj zdravstvenoj ustanovi.

Utisti su i dalje intenzivni, kaže Burzan.

"Ono što je mene dojmilo to je izuzetna profesionalnost, stručnost osoblja, ljekara, hirurga i sestara u Gazi. Svi su izuzetno dobro školovani, većinom na Zapadu. A bilo je dosta ljekara koji su školovani u bivšoj Jugoslaviji. Tako da jezička barijera nije postojala među nama. Oni su odlično govorili naš jezik", započinje razgovor Burzan. 

Kako ističe, iako su u tehnološkom smislu bili slabije opremljeni, osoblje bolnice to nije sprečavalo da obavlja izuzetan posao.

"Imali su transportacione programe, laparoskopske programe...Ti instrumenti su uređaji starijeg tipa. Bili su briljantni u tome što rade", kazao je Burzan.

Zadatak ljekara Crvenog krsta bilo je saniranje određenih vrsta povreda stanovništva Gaze zadobijenih tokom protesta uz granicu s Izraelom, kada su bili česta meta izraelske vojske.

"Svakog petka su bile neke velike demonstracije gdje su oni pucali, ali nesmrtonosnom vatrom, nego nažalost povrijeđivali su ekstremitete. Tako da je Gaza i u tome specifična da ima najveći broj povreda ekstremiteta u svijetu. Taj broj doseže preko 7-8 hiljada", ukazuje Burzan. 

Zadatak Crvenog krsta je bio da sanira posljedice tih povrijeđivanja.

"Vrlo teška je situacija, ali oni i dalje rade, i dalje su angažovani u zdravstvenom sistemu", navodi on. 

Međunarodni komitet Crvenog krsta u maju je u Rafi otvorio internacionalnu terensku bolnicu koja raspolaže sa 60 kreveta.

U njoj pružaju hitnu hiruršku pomoć, akušersku, ginekološku i pedijatrijsku njegu.

Na pitanje da li bi sada otišao u Gazu, Burzan odgovara da bi pošao vrlo rado.

"Samo treba se porodicom se dogovorim. Ta internacionalna bolnica je vrlo privlačna jer privlači stručnjake iz čitavog svijeta, pa bi bilo izazovno. Ali veliki je izazov u humanitarnom smislu sad trenutno ići u Gazu", zaključuje Burzan razgovor za emisiju "Fokus".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније