Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anja Šljivić, TVCG

04. 09. 2024. 20:00 >> 20:00
Čitaj mi:

ministarstvo zdravlja

Broj oboljelih od morbila raste, represivne mjere posljednja opcija

Epidemijska situacija u zemlji zabrinjavajuća je, a novi slučajevi morbila u Rožajama i Budvi stvaraju uslove za razvoj veće epidemije poručuju iz Instituta za javno zdravlje. I dok epidemiolozi ponavljaju da se ograniči boravak u školama i vrtićima u gradovima u kojima je proglašena epidemija, iz Ministarstva zdravlja kažu da prate situaciju i da će represivne mjere biti posljednja opcija.

Novi slučajevi obolijevanja od morbila i epidemija u tri opštine. Dvadeset troje je oboljelih a niko od njih nije potpuno vakcinisan. Većih komplikacija za sada nema ali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) strahuju jer je kolektivni imunitet ugrožen. Zato ponovo apeluju na Ministarstvo zdravlja da pooštri mjere.

"Ne smijemo dozvoliti i da sačekamo veliku epidemiju i da strada neko dijete pa da onda donesemo mjere. Mjere koje smo mi predložili da bi se obavezna imunizacija osigurala, da se uslovi boravak djece predškolskog uzrasta, da se ograniče sportsko rekreativne aktvnosti izleti i eksurzije", kazao je Milko Joksimović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). 

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da prate situaciju. Formirali su, kažu, Komisiju a za sada ne planiraju da ograničavaju boravak u školama i vrtićima.

"Represivne mjere koje ograničavaju prava i slobode će biti posljednja opcija. Kakve će se mjere donositi zavisi prije svega ne od broja oboljelih od morbila nego od šire slike u smislu pojave težih kliničkih slika, povećanog broja hospitalizacija i spremnosti zdravstvenog sistema da odgovori izazovu", kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlju Milena Cojić.

A izazova je poručuju epidemiolozi mnogo. Još je više djece koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom.

"Imamo 28.000 djece koja nisu primila niti jednu dozu vakcine a imamo oko 30 000 njih koji bi trebalo primili drugu dozu a nisu. Dok obuhvat ne vratimo na 95 posto nismo napravili veliki posao", kazao je Joksimović.

Ni statistika kojom raspolažu u vrtiću Đina Vrbica ne ohrabuje. Kažu da je više od 80 odsto nevakcinisane djece. 

"Mi nemamo zakonskog osnova da neko dijete isključimo iz kolektiva. Potvrde na kojima je jasno naznačen da je dijete sposobno da boravi u kolektivu bez obzira na status imunizacije djetetu omogućava boravak u kolektivu", saopštili su iz vrtića Đina Vrbica.

Da je u avgustu napravljen veliki iskorak kada je riječ o imunizaciji, tvrde u Ministarstvu zdravlja. Kažu da je prvu dozu primilo 1.680 djece. Upozoravaju roditelje da su prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dužni da vakcinišu djecu.

U suprotnom - slijedi kazna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније