Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević Dubak [ TVCG ]

04. 09. 2024. 08:15 >> 08:15
Čitaj mi:

pitanje koje izaziva polemiku

Od crnogorskih vrtića i škola uniforme još daleko

Za ili protiv školskih uniformi, pitanje je koje godinama u javnosti izaziva polemiku. Iako su najglasniji stavovi da bi trebalo da se uvedu, jer podstiču ravnopravnost, od crnogorskih vrtića i škola uniforme su i dalje daleko. Međutim, đaci i učiteljica V-4 Druge osnovne škole iz Budve pokrenuli su revoluciju, uz podršku roditelja i uprave škole.

Učenici V-4 budvanske Druge osnovne škole pokreću talas promjena. Uniforme koje su odabrali da nose jednostavne su i čine ih jedinstvenim. Poruka koju šalju ipak je drugačija.

Tvorac ideje je učiteljica Gordana Šćepanović, koja je svoju zamisao realizovala uz pomoć roditelja.

"Predložila sam polovinom avgusta našim roditeljima da nešto po tom pitanju uradimo. Prije svega naš cilj nije da budemo različiti nego da budemo svi jednaki iako u ovom trenutku to ne izgleda tako jer smo jedino odjeljenje u školi koje je eto danas obuklo ove interesantne majice sa obilježijem svog odjeljenja i imenom škole", navela je Šćepanovič. 

Sandra Mrvaljević iz Savjeta roditelja kaže da je ovaj predlog da se krene baš sa ovim odjeljenjem bio fantastičan i roditelji su ga super prihvatili.

"Ja sam očekivala da će biti možda neke nedoumice ili neko, neki negativitet, međutim roditelji su odlično prihvatili i evo, djeca su danas počela sa školskim uniformama", navodi ona.

I odluka o izboru uniforme bila je jednostavna.

"Pa i tu smo nekako htjeli da budemo moderni i jednostavni, hajde tako da kažem. Bilo je par predloga da to budu kecelje, međutim, to su djeca modernog doba, tako da bi njime bile negdje neprihvatljive kecelje i onda smo se odlučili da je u stvari ta polo majica, odnosno majica sa polu-kragnom, u stvari najbolja opcija jer se lako kombinuje sa ostatkom gardarobe, a opet što se tiče plave boje, nekako smo htjeli da budemo svijetli, morsko-plavi, pa smo onda izabrali tu varijantu", kaže Mrvaljević. 

Učiteljica Gordana Šćepanović ističe da su prije svega vodili računa da to bude finansijski prihvatljivo svima.

"Tako da naše, kako ih zovemo uniformne, to su majice nisu bile skupe, bile su dostupne svima", kaže Šćepanović. 

A želja svih je da budu primjer ne samo u svojoj školi i gradu već i državi.

"Ono što je važno i što je za nas ovdje kao opcija bila prioritetna, to je da budemo svi jednaki, da nemamo različite posmatranje socijalnih statusa pojedinca i da se svi osjećamo na kraju kompaktnim, jednakim, prepoznatljivim", dodaje učiteljica. 

Mrvaljević navodi da ono što je najvažnije jeste reakcije drugih odjeljenja i roditelja i same djece da žele da se uključe u tu akciju.

"I ja se iskreno nadam da ćemo istrajati u tom i da će sledeće godine čitava škola biti u uniformama", navodi Mrvaljević. 

Da će koracima V-4 ići i ostali uvjerena je i direktorica škole Nataša Radonić. 

"Ono što mene posebno raduje je što inicijativa potekla od učiteljice, prihvaćena od Savjeta roditelja, a ono što je najvažnije, prihvaćena je od djece. Jer nametnuti djeci bilo što nije cilj. Oduzeti im bilo koju vrstu slobode mislim da je kontraproduktivno. Tako da, ovaj put kojim je išla učiteljica iz V-4 i predstavnica roditelja, mislim da je neka preporuka", poručila je Radonić. 

A preporuke šalju iz škole Ministarstvu da uzmu u obzir njihovu ideju i sprovedu je u svim školama. A kako ideja u školi ne fali, predlažu Ministarstvu prosvjete da izgradi još jednu školu kako bi rasteretili rad dvije osnovne škole koje od predviđenih 900 i 1000 učenika trenutno obrazuju duplo veći broj djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније