Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

01. 09. 2024. 07:06 >> 07:06
Čitaj mi:

osvrt

Svjedok sedmice: Velimir Rakočević

Sedmicu za nama obilježili su brojni događaji od kojih bih izdvojio sniženje cijena oko hiljadu artikala, izručenje Turskoj Binalija Čamgoza, predaju izbornih lista za lokalne izbore i brojne blokade puteva od strane nezadovoljnih građana.

Ponedjeljak, 26. avgust 

Prvi radni dan minule sedmice obilježile su vijesti o stradanju tri osobe u saobraćajnim nezgodama. Veliki broj poginulih lica mora biti alarm za nadležne organe da pojačaju preventivne i represivne aktivnosti kako bi se smanjio rizik od stradanja u saobraćaju. Ne smijemo dozvoliti da budemo najgore rangirana država na starom kontinentu po upotrebi zaštitnih sistema u vozilima. Vezano za druge informacije za ovaj dan izdvajam i podatak da naša država godišnje baci 50 tona hrane što je za ozbiljnu i zbog toga je važno da kupujemo proizvode domaćih proizvođača hrane. Još jedan događaj o kojem se vodila polemika odnosio se na skladištenje .. na lokaciji Straševina - Nikšić, zbog čega su sa pravom negodovali građani jer ko poznaje ovaj kraj zna da je to poslednje mjesto gdje se može zakopavati otpad. Taj problem nije od juče i država mora postupiti u skladu sa ekološkim standardima ili ćemo i dalje biti ekološka država samo na papiru. 

Utorak, 27. avgust

Ovaj dan obilježili su političari predstavljanjem izbornih lista za lokalne izbore, pri čemu treba istaći da se i predsjednik države uključio u izbornu trku za glavni grad predvodeći izbornu listu "Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović". Njegovo obrazloženje za uključivanje u izbornu trku bilo je da neće da pasivno posmatra loše prakse i da se samo fotografiše sa ambasadorima. Po pitanju aktivnog učešća aktuelnog predsjednika na lokalnim izborima mišljenja su podijeljena i kreću se od onih koji smatraju da na ovaj način gubi poziciju predsjednika svih građana do onih koji su mišljenja da se radi o odgovornoj odluci šefa države. Na izborima u Podgorici će očigledno biti nikad neizvjesnija izborna utakmica sa velikim brojem samostalnih nastupa i nekoliko koalicija.  Samo da kampanja bude fer pa ko pobijedi srećno mu bilo. 

Srijeda, 28. avgust

Sredinu sedmice obilježila je inicijativa Instituta za javno zdravlje za izmjenu važećih propisa koji bi uveli obaveznu vakcinaciju djece od malih boganja kao uslov za upis u vrtiće i škole. Imajući u vidu skoriji početak školske godine, potrebno je preduzeti sve raspoložive mjere kako bi se smanjio rizik od epidemije. Treba istaći i početak paraoplimpijskih igara u Parizu na kojima učestvuje četvoro naših sportista kojima želim puno uspjeha.

Četvrtak, 29. avgust

Na današnji dan Vlada je donijela odluku o ograničavanju cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi što bi trebalo da dovede do snižavanja cijena u velikim trgovinskim lancima.  Odluka je očekivana budući da su cijene pojedinih artikala kod nas skuplje nego u drugim znatno razvijenim državama. Četvratk je obilježila i vijest o izručenju Binalija Čamgoza Turskoj. Ovo lice je lišeno slobode prije dvije godine po potjernici Interpola. Ekstradicija je tražena zbog vođenja krivičnog postupka za više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta. Početkom ove godine bivši ministar pravde je odlučio da ne izruči turskog državljanina pravdajući tu odluku zaštitom osnovnih ljudskih prava. Aktuelni ministar je ukinuo rješenje pozivajući se na zaključak Vijeća za nacionalnu bezbjednost koje je konstatovalo da je ovo lice prijetnja po unutrašnju bezbjednost Crne Gore. Mišljenja sam da se radi o ispravnoj odluci imajući u vidu da je prioritet svih nas bezbjednost građana i države.

Petak, 30. avgust

Na današnji dan prije 19. godina lišen je života moj kolega časni policajac Slavoljub Šćekić. Ubice su ga kukavički i podmuklo iz mraka likvidirale na kućnom pragu. Bila je to moja posljednja godina aktivnog bavljenja policijskim poslom obilježena po tragičnom događaju za koji smo naivno smatrali da se nikad ne može dogoditi na našoj teritoriji. Izražavam veliko poštovanje tragično stradalom kolegi i apelujem na pravosudne organe da ovaj predmet nakon skoro dvije decenije okončaju donošenjem pravosnažne presude. Poznato je da našoj državi nedostaje 1500 policijskih službenika za obavljanje redovnih poslova. S toga je neophodno usvojiti predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima i omogućiti mladim i obrazovanim ljudima da zasnuju radni odnos u policiji gdje će znanje biti ključni kriterijum uz svakako rigorozne bezbjednosne provjere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније