Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

19. 08. 2024. 10:53 >> 10:54
Čitaj mi:

U ZONI IZVORIŠTE BOLJE SESTRE

Izgrađena brana u koritu Morače, Vodovod: Donijeće korist i ekološki preporod

Ekipe preduzeća Zaštita prostora Crne Gore izgradile su privremenu branu u koritu rijeke Morače, smještene u Drugoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Ovaj projekat donosi, kako kažu iz Vodovoda, značajne promjene u ekosistemu rijeke Morače.

Izgradnja brane prošle godine je, kako navode, već pokazala značajan pozitivan uticaj na korito rijeke Morače.

"Nivo dna korita rijeke i vode uzvodno od brane znatno je porastao, što je doprinijelo revitalizaciji biljnog i ribljeg fonda u rijeci. Vegetacija se obnavlja, a povratak riba potvrđuje da su se stvorili povoljniji uslovi za život u ovom dijelu korita Morače. Akumulacija pijeska i šljunka dodatno je stabilizovala korito rijeke, čime su se stvorili uslovi za dugoročnu održivost ekosistema", pojašnjavaju u Regionalnom vodovodu. 

Nadalje ističu da zaustavljanje nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka, koja je godinama ugrožavala rijeku i njenu okolinu, predstavlja istorijsku odluku koja je korito rijeke Morače u Drugoj zoni zaštite spasila od dalje devastacije.

"Time su sačuvani ne samo prirodni resursi, već i biodiverzitet, koji je ključan za održavanje ekološke ravnoteže u ovom području", pišu u saopštenju. 

Prema njihovim rijelima, ovaj ekološki preporod donosi korist ne samo prirodi, već i lokalnoj zajednici koja zavisi od Morače i njenih resursa. Izgradnjom brane podigao se nivo vode i u bunarima koje mještani koriste za svoje i poljoprivredne aktivnosti.

"Iako je izgradnja privremene brane ove godine izvedena sa zakašnjenjem, ona će ipak poslužiti kao ključan element u okviru naučno-istraživačkih studija vezanih za utvrđivanje zona sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre. Ove studije su od presudnog značaja za dugoročnu zaštitu izvorišta i planiranje budućih infrastrukturnih projekata koji će osigurati stabilno snabdijevanje pitkom vodom za crnogorsko primorje", dodaju u saopštenju. 

Ocjenjuju da je brana na Morači primjer kako se može balansirati između očuvanja prirodnih resursa i zadovoljavanja potreba stanovništva.

"Uz podršku lokalnih i državnih vlasti, Crna Gora nastavlja da postavlja standarde u oblasti zaštite životne sredine i održivog upravljanja vodnim resursima. Briga o Morači i vodoizvorištu Bolje sestre je briga o budućnosti crnogorskog primorja, njegovoj turističkoj privlačnosti i, što je najvažnije, kvalitetu života svih građana", zaključeno je u saopštenju regionalnog vodovoda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније