Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V. [ A.J.D. / TVCG ]

15. 08. 2024. 15:41 >> 15:54
Čitaj mi:

SAVJET JEDNOGLASNO ZA SMJENU

Jelena Perović više nije na čelu ASK-a

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) jednoglasno je razriješio direktoricu ASK Jelenu Perović. Savjet je prethodno dobio informacije o postupcima koji se vode protiv Perović pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT).

Jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice bilo je upoznavanje sa dokumentacijom koju je Perović podnijela na konkursu za izbor direktora Agencije i na osnovu koje je bila izabrana od prethodnog saziva Savjeta Agencije. 

Nakon rasprave o toj i nekoliko drugih tačaka, oko 15.20 časova, na dnevnom redu Savjeta našla se i mogućnost da bude razriješena direktorica ASK Jelena Perović. Inicijativa o tome pokrenuta je na predlog pet članova Savjeta. Nakon glasanja, Savjet je jednoglasno donio odluku da se pokrene postupak razrješenja Jelene Perović. 

Prethodno je ukazano da se pred SDT-om protiv direktorice vodi postupak zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Osim toga, svi članovi Savjeta su bili uzdržani povodom izvještaja o radu ASK za prošlu godinu, a posebno jer je novi sastav savjeta nedavno izabran pa nijesu ni učestvovali u izradi izvještaja.

Oko 15.40 časova, Savjet je jednogasno razriješio Jelenu Perović sa mjesta direktorke ASK-a. 

"Predlažem da Savjet ASK na osnovu zakona donese odluku o razrješenju Jelene Perović zbog povrede zakona o sprečavanju korupcije", kazao je predsjednik Savjeta Pavle Ćupić. 

To je jednoglasno usvojeno. 

Ćupić je rekao da danom razrješenja prestaju da važe sva ovlašćenja koja je ona prenijela druga lica po bilo kom osnovu. 

"Do izbora v.d. ne može donositi nikave odluke iz svoje nadležnosti. Sva akta Agencije koja budu dopremljena neće se smatrati zakonitim. Jelena Perović više nije direktorica. I pozivamo zaposlene da ne postupaju po nalozima građanke Jelene Perović", kazao je Ćupić. 

Podnesak kolegijuma sudija bez pečata i memoranduma suda

Predsjednik Savjeta ASK Pavle Ćupić rekao je da ne smatra da je dokumentacija koju je Perović ranije predala, kada je polovinom 2020. godine izabrana na mjesto direktorke ASK-a, bila uredna. 

Članica savjeta Aleksandra Vukašinović ocijenila je da je direktorka ASK imala sve neophodne preporuke. Ona je naglasila da bi bilo važno vidjeti zbog čega ne postoji zvanični pečat institucije na preporuku koja je data Perović.

"Državnim organima nije potrebno da dokazuju status pravnog lica. To se dokazuje za one kojima je taj status sporan", konstatovala je Vukašinović.

S druge strane, potpredsjednik Savjeta Mladen Tomović kazao je da Sudski savjet nije mogao dati preporuku, jer objektivno, nema status pravnog lica. Naglasio je da navodno preporuka cetinjskog suda nije preporuka suda, nego podnesak troje sudija koji je zaveden na arhivi i pisarnici i njihovo mišljenje, kao fizičkih lica. 

"Podnesak je primljen. Ovo ne može, uz najkreatnivnije tumačenje, da se smatra prepurukom Osnovnog suda na Cetinju", naglasio je Tomović. 

Jednoglasno je usvojen zaključak da je preporuka Centra za obuku dostavljena u skaldu sa tada važećim zakonom. 

Četvoro članova savjeta glasalo je da preporuka Sudskog savjeta nije dostavljena u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, jer taj zakon predviđa da milšljenja moraju biti pribavljena od pravnog lica. 

Podršku četiri člana Savjeta dobio je i zaključak da podnesak kolegijuma sudija bez pečata i memoranduma suda nije dostavljen prema tada važećem zakonu. 

Raspravlja se i o upućivanju zahtjeva i o svim odlukama kojima je Perović, kako se navodi, sama sebi odobrila i potpisala varijabilni dio zarade u 2023. godini, prekovremni rad i druge vrste naknada. 

Kako je rekao Tomović, odluke o zaradi i varijabilama nije trebalo da donosi Perović već Savjet. Predložen je zaključak, da na se osnovu uvida u dokumentaciju utvrđuje da je povrijeđen zakon o sprečavanju korupcije, te da je direktorica sama odlučila o svojim pravima i javni interes podredila privatnom. 

Članica Savjeta Aleksandra Vukašinović zatražila je pauzu, ističući da neke odluke nije imala priliku da vidi. 

Nakon pauze, predsjednik Savjeta Pavle Ćupić pročitao je zaključak. 

"Na osnovu uvida u kompletnu dokumentaciju, nesporno proizilazi da je prilikom donošenja navedenih rješenja i odluka povrijeđen član devet stav jedan Zakona o sprečavanju korupcije, odnosno član sedam stav jedan prethodno važećeg zakona. Odnosno, da je direktorica sama odlučila o svojim pravima i svom interesu čime je u vršenju javne funkcije javni interes podredila privatnom", kazao je Ćupić, a taj je zaključak dobio jednoglasnu podršku savjeta. 

Planirano je i upoznavanje sa Zapisnikom i rješenjem budžetske inspekcije o izvršenom nadzoru u Agenciji za sprečavanje korupcije. 

Odložena rasprava o lokalnim izborima

Iako je bilo planirano upućivanje zahtjeva direktorici ASK za izjašnjenje o postojanju razloga za razrješenje iz člana 98 stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije, odnosno neispunjensti uslova iz člana 87 stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije koji se odnosi na dostavljanje najmanje tri mišljenja o stručnim i radnim kvalitetima od privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika kod kojeg radi ili je radio, odnosno sa kojim je ostvario poslovnu saradnju, to je odloženo. Neće biti riječi ni o dopisu sindikata koji se odnosi na plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika u Glavnom gradu. Takođe, ni o zahtjevu Perović za dostavljanje svih Odluka kojima je direktorica sama sebi odobrila i potpisala varijabilni dio zarade u 2023. godini, prekovremni rad i druge vrste naknada ili odlučila sama za sebe o svojim pravima i obavezama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније