Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 08. 2024. 12:36 >> 12:37
Čitaj mi:

Vujović

Povećati pristup kulturi i podstaći veće interesovanje i učešće mladih u njoj

Ministarstvo kulture i medija podržava kreativnost i inovativnost mladih kroz poboljšanje uslova za pristup kulturi i učešće u njoj, podstiče produkciju kulturnih sadržaja za mlade kroz brojne konkurse, a sinergijom javnih politika za kulturu i medije radi na podržavanju talenta i preduzetničkih vještina mladih u kulturi i kreativnim industrijama.

To je poručila minisarka kulture i medija Tamara Vujović u poruci mladima u Crnoj Gori koji danas, kao i drugi širom svijata, slave Dan mladih.

"Povezivanje mladih sa kulturom i kulturnim nasljeđem na koje možemo biti ponosni, jedan je od najvažnijih zadataka resora kojim upravljam. Uvažavanje mladih, prepoznavanje njihovih potreba, talenata i vještina, kamen je temeljac za stvaranje aktivne kulturne publike i novog kulturnog pečata naše Crne Gore", rekla je Vujović.

"Vi ste ti koji u vašim najljepšim godinama stvarate novu kulturu i novo nasljeđe za buduće generacije, a na nama je da osiguramo uslove za to i riješimo izazove koji vas ograničavaju da date svoj puni doprinos kulturi. Brojni konkursi kojima se finansira sektor kulture, kroz kreativne industrije i strvaralaštvo, najvažniji su alati za buđenje sektora koji afirmiše mlade i kao publiku i kao stvaraoce. Trebamo više mladih koji posjećuju naše institucije kulture i učestvuju u programima. Sektorska analiza pokazala nam je da postoji nedovoljna ponuda kvalitetnih sadržaja za djecu i mlade u oblasti kulture", navela je Vujović.

Najavila je da će uskoro biti raspisan konkurs u vrijednosti od 150.000 eura, kojim će finansirati stvaranje sadržaja namijenjenih isključivo djeci i mladima, a koji imaju za cilj osnaživanje djece i mladih kroz oslobađanje njihovog kreativnog potencijala.

Sa druge strane politikama za medije, podstiču proizvodnju medijskog sadržaja od javnog interesa koji između ostalog treba da edukuje o kulturnom nasljeđu, ali i kreativnim industrijama.

"Sektor kreativnih industrija je moćan alat kada su u pitanju savremene edukativne prakse usmjerene ka djeci i mladima, kojima se stavraju uslovi da mladi stvore svoju ekonomsku samostalnost i održivost. Država Crna Gora jasno je pokazala opredijeljenost za razvoj kreativnih industrija, kako realizacijom konkursa u ovoj oblasti od strane Ministarstva kulture i medija, tako i ulaganjem u razvoj kreativnih habova. Kulturni habovi u Kotoru, Šavniku i Baru, moraju postati mjesta gdje mladi ljudi mogu razvijati svoju kreativnost, zato ćemo u narednom periodu raditi na kreiranju politika koje će im omogućiti lakši pristup ovim mjestima", navela je ministarka u saopštenju.

Kao ministarka kulture i medija, dodaje da je ponosna na doprinos mladih kolega i koleginica, koji kontinuirano rade na kreiranju politika u resorima kulture i medija, ambiciozno ostvaruju zacrtane strateške ciljeve administracije, a predanim radom i stalnom edukacijom jačaju svoje kapacitete i razvijaju svoje vještine.

Iz Ministarstva kulture i medija podsjećaju da će povodom Dana mladih biti organizovani sljedeći događaji:

Pomorski muzej Crne Gore, otvara vrata svim mladim ljudima od 15 do 30 godina, za koje je besplatan ulaz u izložbene prostore muzeja od 11 do 17h. Zainteresovani će moći da posjete i izložbu pod nazivom “Uspomene”, dubrovačke autorke Romane Milutin Fabris;

Kraljevsko pozorište Zetski dom, Međunarodni dan mladih, obilježiće prvom premijerom u novoj pozorišnoj sezoni, muzičko-scenskim projektom pod imenom „Jedno lice sreće“. 14. septembra planiran je idejni koncept i muzička dramaturgija predstave - Sara Vujošević Jovanović u režiji Minje Novaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније