Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

13. 08. 2024. 06:47 >> 17:05
Čitaj mi:

MEDIJSKE SLOBODE

EK očekuje da će novi zakon o javnom servisu donijeti pozitivne pomake

Očekuje se da će nedavna zakonska reforma javnog servisa u Crnoj Gori donijeti pozitivne pomake kako u pogledu upravljanja, tako i u pogledu finansiranja, navodi se u dokumentu Evropske komisije (EK) o nedavnom izvještaju o vladavini prava u EU.

Evropska komisija je povodom nedavnom izvještaja o vladavini prava dostavila dokument Evropskom parlamentu, Savjetu EU, Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu i Komitetu regiona. Dokument sadrži i osvrt na medijske slobode. 

"Što se tiče zemalja u procesu proširenja, dok pravni okviri koji regulišu upravljanje javnim servisima postoje u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, oni u praksi nijesu zaštitili javne medije od politizacije. Finansiranje je nestabilno u Sjevernoj Makedoniji. U Srbiji, dok je revizija planirana za kraj 2024. godine kako bi se obezbijedilo stabilno finansiranje, potrebno je riješiti pitanja uređivačke autonomije i pluralizma javnih medija. Očekuje se da će nedavna zakonska reforma javnog servisa medija u Crnoj Gori donijeti pozitivne pomake kako u pogledu upravljanja, tako i u pogledu finansiranja", navodi se u dokumentu EK. 

Skupština Crne Gore u junu je usvojila set medijskih zakona. Usvojen je Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, Zakon o medijima, i Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Uz to su takođe usvojene izmjene zakona o sprečavanju korupcije, i o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Time su stvoreni uslovi potrebni za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), u pregovorima sa Evropskom unijom. To je i ozvaničeno krajem juna. 

Prema usvojnenom zakonu, osnivač javnog medijskog servisa je država, koja je dužna je da obezbijedi institucionalnu autonomiju, uređivačku nezavisnost i stabilno i predvidljivo finansiranje javnog medijskog servisa. Prava osnivača u ime države vrši Savjet javnog medijskog servisa.

Podcrtana je važnost jačanja nezavisnosti Javnog medijskog servisa, posebno u pogledu rada Savjeta, te oslobađanje bilo kakvog političkog uticaja i puno poštovanje profesionalnih standarda u radu. 

Pojačane su ingerencije Ombudsmana u pravcu odlučivanja o predstavkama i prigovorima, uvedene nove nadležnosti, te je utvrđeno uvođenje naknade za njegov rad, ali i jačanje odgovornosti i njegovog kredibiliteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније