Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Branka Zeković, Radio CG

09. 08. 2024. 06:56 >> 06:56
1
Čitaj mi:

božović

Zaštitari ne mogu riješiti ali mogu ublažiti problem nasilja u školama

Od početka ove godine registrovano je 114 slučajeva vršnjačkog nasilja u školama i školskim dvorištima širom Crne Gore. Zabrinjavajući trend rasta vršnjačkog nasilja zahtijeva dodatne mjere za unapređenje sigurnosti učenika, zbog čega su Ministarstva prosvjete i rada i zapošljavanja pokrenula jednogodišnji pilot program i raspisala javni poziv za angažovanje asistenata za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama. Traži se 45 asistenata. Prijave se podnose Ministarstvu prosvjete do 15. avgusta, a mogu konkurisati nezaposlena lica koja su prošla neophodnu obuku.

Hoće li prisustvo asistenata u osnovnim i srednjim školama pomoći da nasilja u tim ustanovama bude manje iz Radija Crne Gore pitali su predsjednika sindikata prosvjete Radomira Božovića.

"Mi u sindikatu i uopšte prosvjeti radnici ne očekuju da će se sa zaštitnicima riješiti taj problem nasilja među učenicima i nasilja nad nastavnicima ali da će zaštitnici biti tu od pomoći i da će se problem ublažiti to svakako očekujemo. Vrijeme će pokazati da li taj projekat ima uspješnost ili ne. Ja lično vjerujem da zaštitari u školi će doprinijeti da se nasilje nad djecom, vršnjačko nasilje i nasilje posebno roditelja nad nastavnicima smanji", kazao je Božović.

U Udruženju roditelji problematizuju to što je i dalje nejasno kakva ovlašćenja će asistenti za sprečavanje nasilja u školama imati.

"Asistenti kao asistenti na koji god način da budu postupali neće moći sigurno sami, odnosno cijela ta priča oko asistenata da utiče značajno na suzbijanje vršnjačkog nasilja, imajući u vidu koliko ga je i koliko negdje svake godine sve više o tome pričamo. Ali oni mogu da budu jedna od karika koja može na neki način da doprinese. Ono što je mnogo važnije u cijeloj priči je da se i mnogo bolje i kvalitetnije promoviše ona SOS linija", kazala je Kristina Mihajlović iz Udruženja roditelji.

I dok Mihajlovićeva apostrofira da je neophodno ojačati i podršku porodici uz značajnije učešće Centara za socijalni rad, Božović je stava da se nasilje u školama može iskorijeniti jedino prevencijom.

"Edukacijom i djece i roditelja i nikako drugačije i jedan od faktora je da nam pedagozi i psiholozi koji rade u školama budu više rasterećeni od raznorazne administracije koja po nekad ne znam da li ima svrhu ali opterećuje te ljude da mogu manje da se posvete djeci", kazao je Božović.

Da nasilja u školama bude što manje pomoći će, vjeruju naši sagovornici i novi pravilnik o vaspitnim mjerama, koji u susret novoj školskoj godini priprema resorno ministarstvo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније