Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

25. 07. 2024. 08:39 >> 10:37
1
Čitaj mi:

VUJOVIĆ, Ljumović I MIHAILOVIĆ

Šund ne možemo zabraniti, ali mu ne davati prostor i reklamu

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom nedavnog nastupa repera Dragomira Despića poznatog kao Desingerica, ističe da će uvijek reagovati na sadržaje koji promovišu nekulturu, ponižavanje i diskriminaciju, te da je važno da se kvalitetnim programima mladi obrazuju i prepoznaju šta je dobro, a šta šund. I iz Ministarstva sporta i mladih i Udruženja Roditelji naglašavaju da niko ne može biti ravnodušan na ovakve sadržaje, i da pored odgovornosti roditelja mora svoje odgovornosti biti svjesna i država koja je tu da spriječi loše primjere da se ponavljaju.

Ministarka kulture Tamara Vujović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, istakla da je Ministarstvo moralo da reaguje, jer se na nastupu tog repera mogla vidjeti sama definicija nekulture.

"Pogled na ambijent u kojem se izvodio taj sadržaj, scenario, sve ostalo, izazvao je komentare u javnosti i osjećali smo da moramo da regujemo, jer je to primjer šunda i nekulture, a plasirao se vrlo mladoj publici. Sve što promoviše ponižavanje, nepoštovanje i diskriminaciju traži i našu reakciju", naglasila je Vujović.

Kako je dodala, otvoreno je i pitanje umjetničkih sloboda i cilj nije da se uvode cenzure, već da se mladima nametnu kvalitetni programi i da se na taj način borimo protiv šunda.

"Jedan dio odgovora je i ko ima dozvolu za rad u našoj zemlji. Ovaj segment je potpuno neuređen i od tih stvari bi mogli da krenemo i da kontrolišemo šta se plasira našoj publici. Svakako da će mladi ići na koncerte, ne moraju to biti koncerti klasične muzike, ali moraju da znaju da ne dozvole da ih neko ponižava i ne poštuje. Zabrinjava kontekst u kojem žive mladi, to ludo i brzo, i ta muzika koja se sluša u nekim lokalima, ali koliko vidim takve izvođače ne podržavaju institucije", kazala je Vujović.

Milica Bešović Ljumović direktorica Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mladih, ističe da nijedno ministarstvo ne može imati pozitivno mišljenje o tom performansu.

"Sve iz kuće izlazi, a korijen problema je što se mladima dopada to što radi taj reper, a onda se nameće kakav je to sistem vrijednosti i stavovi koje imaju mladi ljudi. Ono što radimo nije svakako dovoljno, ali imamo niz aktivnosti kroz omladinske centre u kojima uključujemo mlade i pokušavamo da nametnemo zanimljive i kvalitetne programe", kazala je Ljumović.

Ona dodaje da bi uvođenje medijske pismenosti u školama bilo jedno od rješenja, jer mladi danas dobijaju veliki broj informacija i dezinfomacija i ne mogu da se snađu.

"Ovo svakako ne može biti oblast samo jednog ministarstva, saradnja je ključna", poručila je Ljumović.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kaže da djeca ne žive samo u porodici nego i u društvu, gdje se gaje negativne vrijednosti. Ovo utiče na mlade dugoročno.

Na ovaj način daje se pažnja tom reperu što mu je i bio cilj. Problem je, naglašava, da se ovakve vrijednosti i ovakvi sadržaji plasiraju kroz kvazi muziku, koja se može čuti na svakom koraku i što je to postala normalna pojava koji se plasira djeci i koju im odrasli dozvoljavaju.

"Veliki broj roditelja nas je kontaktirao i pozivao na roditelje djece koja takvu vrstu neprijatnosti sebi dozvoljavaju. Nije da roditelji nijesu svjesni svoje odgovornosti, ali država je tu da spriječi ove loše primjere da se ponavljaju", kazala je Mihailović.

Ističe da moraju da postoje sugestije koji se sadržaji plasiraju mladima i da se što više promovišu kvalitetni programi.

Vujović je dodala da će pratiti sva dešavanja i ona sa kojima nemaju direktne veze. Zabraniti neki nastup je, kaže, složen proces i ne bi išli na temu cenzure, već pobjeđivati kvalitetom.

"Očekujemo više od omladinskih centara koji nude kvalitetne programe za mlade i pobijediti kvalitetom. Ne možemo zabraniti, ali ne moramo reklamirati i davati prostor ovakvim sadržajima. Ovo je i globalni problem i očekujemo uskoro i da evropske institucije daju neki odgovor na mnoge loše pojave posebno u digitalnoj sferi", kazala je ministarka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније