Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ RTNK ]

18. 07. 2024. 14:31 >> 14:36
2
Čitaj mi:

Prekinuta sjednica SO Nikšić

Većina odbila inicijativu za razrješenje Kovačevića, opozicija pokušala da blokira rad

Sjednica Skupštine opštine Nikšić prekinuta je nakon što su odbornici opozicije pokušali da blokiraju rad. Predsjednik Skupštine Nemanja Vuković dao je pauzu, nakon što nije uspio da umiri odbornike opozicije. Danas je počela rasprava o inicijativi opozicije za razrješenje predsjednika opštine Marka Kovačevića i većina odbornika je bila da se taj predlog odluke skine sa dnevnog reda zasijedanja.

Ivan Zečević u ime Kluba odbornika Nove srpske demokratrije (NSD) zatražio je da se sa dnevnog reda skine predlog odluke o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića, koju je inicirala opozicija.

"Smatram da je podnošenje ove inicijative samo još jedan u nizu pokušaja da se izazovu bespotrebne tenzije u gradu. Ova inicijativa po meni nema nikakvo utemeljenje, potpuno je apsurdna. Danas u 21. vijeku sa njom se ponovo pokušava uvesti tzv. verbalni delikt što je u potpunosti u suprotnosti sa ustavnim pravima o slobodi govora i izražavanja“, rekao je, između ostalog, Zečević.

Nakon što šefu kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Borisu Muratoviću, shodno Poslovniku, nije dozvoljeno da govori, odbornici opozicionih partija blokirali su rad sjednice. Okupili su se ispred stola gdje su Vuković, sekretarka skupštine Ivana Šljukić i potpredsjednik Arsenije Lalatović. Pokušali su da isključe i zvučnike. Vuković je bezuspješno pokušavao da ih umiri, a nakon što mu to nije uspjelo dao je pauzu do daljnjeg.

"Ovdje sam čuo da neko prijeti haosom, haosa biti neće. Mi ćemo da radimo u korist građana, kao što smo radli do sada", kazao je Vuković.

Odbornica LP-a Jelena Marković kazala je da "svako ko podržava Marka Kovačevića podržava fašizam", zbog čega joj je izrečena mjera opomene.

"Demokrate podržavaju genocid nad Crnogorcima i fašizam, neka svi znaju", istakla je Marković.

Boris Muratović zahtijevao je da se kao izvjestilac inicijative obrati na sjednici u trajanju od tri minuta. Međutim, kako je pojasnio predsjednk SO Nikšić Nemanja Vuković pozvao se na pogrešan član Poslovnika.

„Shodno praksi morate mi dati tri minuta ili nećete održati sjednicu. Sad ste se sjetili procedura, a vi ih stalno kršite. Ove sjednice ne bi bilo da nije naše inicijative. Je li vas toliko strah da ne dozvljavate da govorim“, rekao je Muratović.

Odbornici su glasali o predlogu Zečevića i većina je bila za da se predlog odluke skine sa dnevnog reda današnjeg zasijedanja.

Inicijativu za razrješenje Kovačevića predsjedniku SO Nikšić Nemanji Vukoviću podnio je sredinom juna Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“, a potpisali su je i ostali odbornici nikšićke opozicije, Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, Liberalne partije (LP) Jelena Marković i nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić.

Razrješenje traže, jer je Kovačević svojim govorom na Grahovcu, kako smatraju, kod građana i građanki Nikšića izazvao osjećaj straha i nesigurnosti.

Pojasnili su da je razlog predloga Kovačevićeva besjeda na Grahovcu, od 13. juna ove godine u kojoj je „pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu“.

Na današnjem dnevnom redu biće i predlog odluke o sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi akcionog plana za održivu energiju i klimu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније