Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 07. 2024. 12:58 >> 12:58

ŠIMUN - Pietraganzili

Unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva sa Malteškim redom

Ministar zdravlja Vojislav Šimun sastao se danas sa ambasadorom Suverenog viteškog malteškog reda (SVMR), Narcisom Salva di Pietraganzilijem i razgovarao o nastavku i unapređenju saradnje u oblasti zdravstva.

Ministar Šimun je upoznao ambasadora sa organizacijom i funkcionisanjem crnogorskog zdravstvenog sistema i istakao oblasti u kojima bi bila značajna podrška i pomoć ove humanitarne organizacije.

Kako navode u saopštenju, ministar je kazao da Vlada Crne Gore radi na sanaciji i restauraciji Instituta Igalo, za šta će biti angažovani eksperti za ovu oblast, kako bi pomogli da ovaj rehabilitacioni centar, koji ima dugu tradiciju i renome i van granica Crne Gore, počne da radi punim kapacitetom i da bi stručna pomoć eksperata Suverenog viteškog malteškog reda bila od značaja.

Pored toga, ministar je predstavio i skrining programe u Crnoj Gori, naglašavajući kako nisu na pravi način zaživjeli, posebno skrining karcinoma dojke, te da bi pomoć u medicinskoj dijagnostičkoj opremi omogućila da se preventivni programi sprovode na nivou cijele države, što trenutno nije slučaj.

Ambasador Salva di Pietraganzili istakao je da je organizacija koju predstavlja ima dobre i prijateljske odnose sa Crnom Gorom i da su spremni da unaprijete saradnju u oblasti zdravstva. On je predstavio ministru način rada, naglašavajući da je Malteški red organizacija koja se bavi humanitarnim radom i da je zdravstvo jedna od priortitenih oblasti koje su u njohovom fokusu djelovanja.

Na sastanku je bilo riječi i mogućnosti potpisivanja sporazuma o saradnji, kako sa Ministarstvom zdravlja, tako i između zdravstvenih ustanova, ali i sa Medicinskim fakultetom, čime bi se formalizovale buduće zajedničke aktivnosti.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније