Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

12. 07. 2024. 10:42 >> 10:42
Čitaj mi:

barselona

Sistem finansiranja zdravstva u Crnoj Gori odličan primjer na nivou Evrope

Sistem finansiranja zdravstvene zaštite u Crnoj Gori iz opštih prihoda kao što su PDV, akcize, porez na dohodak građana predstavlja odličan primjer dobre prakse na nivou regiona Evrope, ocijenjeno je tokom dvodnevne posjete ministara zdravlja i finasija, dr Vojislava Šimuna i Novice Vukovića Kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije za finansiranje zdravstvenih sistema u Barseloni.

U konsultaciji sa šefom Kancelarije za finansiranje zdravstvenih sistema istaknuto je da uz ovakav način finansiranja u Crnoj Gori građani ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u javnom zdravstvenom sistemu, bez uslovljavanja prethodnom uplatom doprinosa.

Kako se navodi u saopštenju, promjena modela finansiranja zdravstvene zaštite u Crnoj Gori rezultirala je višestrukim efektima.

"Ukidajući doprinose za zdravstvenu zaštitu smanjen je nivo opterećenja privrede i poslodavaca, ali istovremeno obezbijeđen je veći nivo stabilnosti finansiranja zdravstvenog sistema i bolje prospekte za pozitivan efekat na privredni rast u zemlji. Regionalni direktor SZO za Evropu, dr Hans Kluge kazao je da obezbjeđivanje sredstava za zdravstvenu zaštitu i održivost finansiranja zdravstvenog sistema predstavlja ozbiljan izazov u svim zemljama i u tom smislu pozdravio političku posvećenost Vlade Crne Gore osiguravanju finansijske održivosti zdravstvenog sistema kao okosnice ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite", piše u saopštenju.

Šimun je kazao da je Vlada posvećena intenziviranju agende transformacije zdravstvenog sistema u Crnoj Gori te da resor kojim rukovodi predano radi na mjerama koje imaju za cilj optimizaciju resursa u zdravstvu.

”Poseban fokus je na osnaživanju primarne zdravstvene zaštite, zbrinjavanju hroničnih oboljenja i jačanju kapaciteta za sprovođenje preventivnh servisa kako bismo smanjili stopu preventabilnih hospitalizacija i potrebu za skupim i intezivnim tretmanima. Intenzivno radimo i na ulaganju u zdravstveni kadar kako bismo podigli nivo kadrovske popunjenosti, ali i traženih kompetencija i adekvatnu realokaciju u zemlji i po nivoima zdravstvene zaštite”, kazao je Šimun.

On je dodao i kako će insistirati na digitalnim rešenjima s ciljem smanjivanja vremena čekanja na pregled i konsultaciju, efikasnijeg praćenja tokova i potrošnje ljekova, kao i uvođenje elektronskih zdravstvenih usluga kako bi dodatno unaprijedili efikasnost u zdravstvenom sistemu, dostupnost, kao i kvalitet zdravstvene zaštite koju naši građani plaćaju kroz sistem opštih prihoda i poreza.

”Polazeći od posvećenosti ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite kao osnovne misije savremenog zdravstvenog sistema, posebnu pažnju posvetićemo definisanju sistemskog odgovora u cilju poboljšanja finansijske zaštite gradjana Crne Gore, kroz intervencije u sistemskim zakonima uključujući Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranje. Zdravstveni sistem Crne Gore opterećen je mnoštvom kompleksnih izazova i dugogodišnjim, hroničnim problemima, a sistemska rešenja treba temeljiti na dobrim praksama I razvijati u saradnji sa pouzdanim partnerima’, ‘ ocijenio je ministar zdravlja.

Ulaganje u zdravlje je strateški prioritet Vlade Crne Gore, poručio je ministar finansija Novica Vuković, jer samo zdrava populacija predstavlja okosnicu ekonomskog razvoja i prosperiteta društva u kojem niko nije zaboravljen.

On je dodao da je Crna Gora opredijeljena da zagovara koncept dugovječnosti i ekonomije blagostanja, gdje će zdravlje i zadovoljstvo gradjana biti mjera uspjeha i razvoja, a ne samo ekonomski output.

” Naša ekonomija i zdravstveni sistem suočeni su mnoštvom različith izazova i faktora koji povećavaju pritisak na budžet i u kontinuitetu izazivaju eskalaciju zdravstvene potrošnje. Prema njegovim riječima, održivi odgovor na ove izazove pretpostavlja transformaciju zdravstvenog sistema sa posebnim fokusom na dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga i efikasnost. Vlada Crne Gore posvećeno radi na proširivanju fiskalnog prostora kako bi se osiguralo dovoljno sredstava i unaprijedila stabilnost ulaganja u zdravstvenu zaštitu” , poručio je Vuković.

Polazeći od činjenice da, prema procjenama SZO, neefikasnosti uzrokuju do 40% gubitaka u zdravstvenom sistemu, ministar Vuković je istakao da će posebna pažnja u predstojećem periodu biti posvećena kreiranju politika i intervencija s ciljem optimizacije alokacije resursa i promocije “pametnog ulaganja” koje rezultira mjerljivim unapređenjem zdravlja naših građana.

”Insistiranje na modelu plaćanja koji u fokusu ima pacijenta i njegove potrebe, promociju kvalitetne zdravstvene zaštite i odgovornog upravljanja resursima nema alternativu”, ocijenio je ministar Vuković.

Kako je saopštio, ukupni ekosistem u kojem funkcioniše zdravstveni sistem doživio je značajnu transformaciju , te je samim tim, potrebno preispitati i prilagoditi institucionalne aranžmane i uloge nosilaca važnih funkcija zdravstvenog sistema. Ministar je zaključio da Crna Gora predano radi na optimizaciji sistema javnih nabavki ljekova i usaglašavanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa relevantnim direktivama EU, na šta nas, između ostalog, obavezuje i status zemlje kandidata za EU članstvo.

Tokom susreta u Barseloni dogovoreno je inteziviranje saradnje u cilju jačanja kapaciteta za planiranje sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite kao i definisanje sistemskog paketa intervencija u dijalogu sa drugim strateškim partnerima u cilju unapređivanja finansijske održivosti zdravstvenog sistema.

Na sastanku je učestvovala i dr Mina Brajović,šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori. Ona je podsjetila da će radeći na Strategiji unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite sa operativnim sistemom indikatora biti stvoreni uslovi za kontinuiranu optimizaciju upravljanja raspoloživim resursima u funkciji ostvarivanja boljih zdravstvenih ishoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније