Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

11. 07. 2024. 18:10 >> 18:10

LEKOVIĆ

"Zaslugom" ASK-a podaci svih javnih funkcionera dostupni strancima

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković istakao je da se desio nesvakidašnji skandal, jer je Agencija za sprječavanje korupcije nezakonito dozvolila uvid u podatke svakog crnogorskog funkcionera, počevši od Vlade i Skupštine, pa do svih službenika koji su u obavezi da dostavljaju imovinski karton Agenciji, stranoj privatnoj firmi "Prozone".

Kako navodi Leković, na ovaj način došlo je do kontaminacije podataka odnosno iznošenja osjetljivih ličnih podataka u drugu državu i privatnu firmu koja je imala uvid u matične brojeve, brojeve telefona, podatke o pokretnoj i nepokretnoj imovini, računima u banci, crnogorskog premijera, predsjednika države, šefa parlamenta, ministara, poslanika.

"Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) nakon podnošenja prijave, donijela je krajem 2022. godine Rješenje kojim se Agenciji za sprječavanje korupcije zabranjuje povjeravanje poslova obrade i iznošenja ličnih podataka iz informacionog sistema privrednom društvu 'Prozone' iz Novog Sada, suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Savjet AZLP-a utvrdio je Rješenjem da je ASK kao rukovalac zbirke ličnih podataka, povjerila poslove obrade, a samim tim otkrila i učinila dostupnim lične podatke javnih funkcionera kao i službenika ASK-a privatnoj firmi iz druge zemlje, bez pisanog ugovora i bez prethodne saglasnosti Agencije kao nadzornog organa, čime je došlo do nezakonite obrade ličnih podataka suprotno članu 10 Zakona, kao i nezakonitog povjeravanja poslova i povrede člana 16 i člana 41 Zakona, a u vezi sa članom 2 stav 1 i članom 4a stav 3 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navodi Leković u saopštenju.

Na jučerašnjem skupštinskom zasijedanju pitao je ko će odgovarati za ovaj ,,mali državni udar” i ko će snositi odgovornost kada krene podnošenje odštetnih zahtjeva javnih funkcionera s obzirom da šteta može biti i milionska.

"Članovi Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Đokaj i Zoran Vujičić potvrdili su našu opravdanu zabrinutost, ističući da svi javni funkcioneri u Crnoj Gori nakon ,,curenja” podataka mogu postati meta zloupotreba. Istakli su i postupanje ASK-a i njene direktorice koja ovoj Agenciji u postupku nije davala istinite podatke, zbog čega su kako navode, morali da preko povjerenika u Republici Srbiji, putem zamolnice, provjere tačnost podataka ASK-a, nakon čega su od povjerenika dobili podatke koji se nijesu poklapali sa podacima dobijenim od Jelene Perović direktorice Agencije za sprječavanje korupciji.
Međutim, bez obzira što su spriječili dalju zloupotrebu, glavno pitanje jeste gdje su svi ti podaci na kraju završili, ko njih i dan danas koristi s obzirom da su postali svima dostupni? Šteta koja je nastala materijalno može biti milionska dok je nematerijalna šteta apsolutno neprocjenjiva", zaključio je Leković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније