Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

11. 07. 2024. 06:48 >> 06:57
1

EKSTREMNE TEMPERATURE

Nesnosne vrućine potrajaće do 20. jula

Ljetnje vrućine u Crnoj Gori potrajaće do 20. jula, pa se skoro punu sedmicu ne treba nadati osvježenjima.

Sa druge strane, u Crnoj Gori sve su prilike da ne postoji nikakav meteorološki kriterijum za uvođenje vanrednog stanja, iako su društvene mreže preplavljene fotografijama i snimcima da je temperature juče dostizala i preko 45 stepeni.

Beogradski meteorolog Nedeljko Todorović kazao je za Portal RTCG da u regionu, tačnije u Srbiji, ne postoji nikakav meteorološki kriterijum za uvođenje vanrednog stanja.

"Pretpostavljam da u Crnoj Gori nema posebne definicije koji su to meteorloški uslovi, već se vanredno stanje uvodi po potrebi", ocjenjuje on. 

Todorović smatra da nadležni organi kao sredstvo bezbjednosti uvode mjere po potrebi, što nije definisano strogo.

Ipak, kako tvrdi, u Grčkoj i Italiji postoje kriterijumi za uvođenje vanrednog stanja, a i posebne mjere u toku istog. 

"Grci i Italijani tokom velikih ljetnjih vrućina uvode stroge mjere kao što je smanjenje saobraćaja u velikim gradovima", ukazao je on. 

Pošto su iz MUP-a prekjuče saopštili da trenutna meteorološka situacija može da dovede do suša i izazivanja požara, Todorović navodi da će se sušni period produžiti do kraja avgusta.

"U junu je bilo dosta kiše i pljuskova o nadoknađen je manjak padavina iz proljećnih mjeseca. Tokom većeg dijela jula biće sušni period i produžiće se do početka avgusta. To znači da se vegetacija suši, to jest trava i pojedino drveće, a to stvara uslove za šumske požare. Rastinje i biljke su tu na udaru", ukazuje Todorović. 

Vrućina će potrajati i na cijelom Balkanu 

Todorović navodi da će ljetnja vrućina potrajati do 20. jula i da se do tada ne treba se nadati nikakvim osvježenjima.

Jedino se na sjeveru Crne Gore, u planinskim predjelima može zadesiti poneki pljusak, izgledno baš za vrijeme prazničnih dana 13. i 14. jula.

"Svakako biće ekstremnih temperatura. Vrućina će potrajati na cijelom Balkanu, pa i na prostoru Crne Gore", kazao je Todorović. 

Kako je najavio, 22. jula vrućina će popustiti, ali samo na kratko.

"Sa ove vremenske razdaljine, ne možemo reći da li  biti neke obilne kiše. Ipak je ovo sredina ljeta i ništa nije neobično, samo je duži period bez padavina", rekao je Todorović. 

Savjetuje građanima da se ne zadržavaju na osunčanom terenu i da ne provode mnogo vremena na suncu.

"U hladu neka bude i 35 stepeni, ali nije toliki pritisak na organizam kao kad se nađe na suncu. Savjetujem hlađenje organizma uz tuširanje nekoliko puta na dan, boravak uz rijeku ili more. Od toga ništa drugog pametnijeg nema. I ne držite čitavu noć upaljene klima uređaje već spavajte u tišini i miru", poručio je Todorović. 



Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније