Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J., M.V.

09. 07. 2024. 16:15 >> 06:46
1

SAVJET

Boris Raonić vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG

Savjet RTCG imenovao je Borisa Raonića za v.d. direktora Javnog medijskog servisa Crne Gore.

Nakon podnošenja ostavke generalnog direktora RTCG Borisa Raonića, Savjet ga je imenovao za v.d. direktora RTCG.

On će tu funkciju obavljati do okončanja novog konkursa koji će biti raspisan.

Konstatovano je da Raonić ispunjava sve uslove i da nema prepreka da obavlja funkciju v.d. generalnog direktora.

Za Raonića je glasalo sedam članova Savjeta RTCG, dok članica Savjeta Marijana Camović nije glasala.

Predlog da Raonić bude vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG dostavio je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević.

Tok sjednice: 

Nakon što je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević obavijestio prisutne da je dosadašnji direktor Javnog servisa Boris Raonić podnio ostavku na to mjesto, i tražio da se ta tačka uvrsti u dnevni red, članica Savjeta Marijana Camović-Veličković upitala zbog čega njeg prijedlog vezano za izmjenu Statuta koji je kaže proslijedila Savjetu prije desetak dana, nije uvršten u dnevni red.

Glasovima članova Savjeta njen predlog nije prihvaćen, te nije uvršten u dnevni red. 

Camović Veličković je ponovo inicirala da se izmijeni statut prije nego što se raspiše konkurs za generalnog direktora. Ona je kazala da je "ostavka Raonića farsa", kako bi se ponovo prijavio na to mjesto, shodno novom Zakonu o medijima i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore.

"Mi ćemo njega ponovo birati samo je pitanje da li sa tri ili pet potrebnih glasova", kazala je ona.

Drljević je naveo da je prvo potrebno usvojiti ostavke, da bi ponovo birali generalnog direktora. On je istakao da je sljedeća obaveza da izaberu v.d. generalnog direktora te da je potrebno prvo raspisati konkurs.

"Situacija u kojoj se nalazimo ne znam da li ostavlja prostora da mijenjamo tačku po tačku. Imamo prostora od šest mjeseci, ali moje mišljenje je da ne bismo trebali čekati", kazao je Drljević.

Predsjednik Savjeta je predložio da dosadašnji generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić bude izabran za vršioca dužnosti generalnog direktora Javnog servisa Crne Gore.

Balša Milić iz pravne službe RTCG upoznao je prisutne sa procedurom koja slijedi - nakon ostavke slijedi odluka o razrješenju.

"Zatim se bira v.d. do šest mjeseci i mora biti po našem važećem statutu, i neko iz ove kuće. Ukoliko bude bilo saglasnosti ide odluka o v.d., raspisuje se konkurs i bira se generalni direktor", kazao je Milić, dodavši da javni konkurs o izboru generalnog direktora RTCG ne bi mogao da se raspiše prije nego se izabere vršilac dužnosti. 

Raonić izabran za v.d. generalnog direktora RTCG

Savjet je konstatovao ostavku generalnog direktora Borisa Raonića, i ponovo ga predložio za vršioca dužnosti generalnog direktora.

Nakon tog prijedloga predsjednika Savjeta Veselina Drljevića, Camović-Veličković mu je kazala da ne zna "na osnovu čega predlaže nasumične ljude", s obzirom na to da je on današnjom ostavkom pokazao da ne želi to da bude. 

Drljević je odgovorio Camović Veličković, kazavši da je prethodno razgovorao sa pravnom službom kao i sa gospodinom Raonićem, sa kojima se konsultovao o svom prijedlogu. 

Željko Mićović iz pravne službe RTCG kazao je da nema nikakvih zakonskih smetnji da sadašnjeg generalnog direktora ponovo imenuju za vršioca dužnosti na istoj funkciji. 

Mićović je kazao da stručna služba radi na nacrtu novog statuta kako bi što prije bio iznesen.

"On će narednih pet-šest dana biti sproveden stručnoj službi Savjeta", kazao je Mićović iz pravne službe RTCG.

Član Savjeta Predrag Marsenić kazao je da je logično da neko ko bude izabran za vršioca dužnosti generalnog direktora ima podršku većine članova Savjeta.

"Da li ako sjutra raspišemo konkurs, s obzirom na to da je novi status još u izradi, pa radimo po starom. Možda nije trka da raspisujemo odmah konkurs ako je novi u pripremi", smatra Marsenić. 

Sa druge strane, Drljević je mišljenja da nema nikakvih zakonskih smetnji da se raspiše konkurs u ovim uslovima. 

"I po tim uslovima ga završimo. Mislim da treba da idemo na konkurs, uz molbu da kad bude završetak konkursa dođemo svi pa ko za koga bude glasao, pa ćemo statut popravljati kad dobijemo novi", naveo je predsjednik Savjeta.

Savjet RTCG je izglasao da se ide na konkurs. Za je glasalo četvoro. Tri člana su bila uzdržana. Camović-Veličković nije glasala. 

Brajković novi Ombudsman

Savjet je raspravljao i o pristiglim prijavama kandidata za Ombudsmana. Na konkurs se, kao i prethodnog puta, javilo šest kandidata i to Slavica Kruščić-Vasović, Žarko Božović, Danijela Popović, Todor Brajković, Vesna Pejović i Milutin Stijepović.

"Stiglo šest prijava, pet potpunih. Kandidatura Milutina Stijepovića nije bila potpuna jer nema potvrde o krivičnom nekažnjavanju", kazao je Balša Milić iz pravne službe.

On je dodao da ukoliko Savjet danas ne izabere Ombudsmana, ponovo se raspisuje konkurs.

Camović-Veličković je predložila da se Brajković, novinar Dana, ukloni sa spiska jer tvrdi da on ne može biti kandidat za Ombudsmana Javnog servisa.

"Portal Dana u obliku koji je sad jeste audio-vizuelni medij, ali postoji svega tri godine. Znači da Brajković nema dovoljno iskustvo koje zakon nalaže", kazala je Camović-Veličković.

Član Savjeta Naod Zorić rekao je da pristigla dokumentacija za sve koji učestvuju u konkursu za Ombudsmana formalno pravno ispravna, te da je sve što su dobili tačno.

Nakon izjašnjavanja članova Savjeta, Drljević je predložio da se formira komisija za praćenje Ombudsmana, i predložio da je čine Filip Lazović, Balša Milić i Amina Murić.

Nakon izvršenog tajnog glasanja, prebrojavanjem glasova utvrđeno je da je Todor Brajković novi Ombudsman Javnog servisa.

Za njega je glasalo četiri člana. Jedan glas dobila je Slavica Kruščić-Vasović, dok su dva listića bila prazna.

Savjet je usvojio i izmjene Kolektivnog ugovora i sistematizacije da dosadašnji direktor Online medija bude direktor Internetske publikacije.

Za tu odluku je glasao sedam članova, bez protiv i uzdržanih.

Na sjednici i o zgradi za zaposlene

Tokom rasprave o posljednjoj tački dnevnog reda, pod stavkom "razno", sjednici su prisustvovali i predstavnici Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak, kao i Slavica Kruščić Vasović.

Jedna od tema sjednice bilo je rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u Javnom servisu Crne Gore. 

Goran Rakočević iz finansijske službe poručio je da su danas zaposlenima u RTCG poslali mejl i poruku kako bi pokušali da odgovore na pitanja koja svakodnevno dobija i menadzment i Savjet.

"Ušli smo u kašnjenje. Sastanak smo imali sa nadležnim organom vezanom za to, i u toku sedmice bi trebalo da dobijemo izvještaj u kojoj tačno fazi je izrada zgrade za zaposlene. Nadzorni organ kaže da bi moglo da se desi do novembra ove godine rok za završetak radova. Od izvještaja koji dobijemo će dosta toga zavisiti - u kom dijeli je dinamika usporena i da li zaista možemo da očekujemo da će do novembra biti zavrešena zgrada", kazao je on. 

Rakočević je kazao da još uvijek ne znaju koje će strukture i koji elementi biti ponuđeni zaposlenima.

"Postoji nešto što još nije obračunato, a ti troškovi moraju biti do kraja izgradnje - trafostanica i priključci za vodu. Prema saznanjima koje imam, izgradnja trafostanice nije ni počela. Zbog svega toga ne možemo da ponudimo zaposlenima stanove na konkurisanje. Kad budemo imali informaciju podijelićemo je sa svima koji budu zainteresovani jer je značajan broj njih koji bi konkurisali", naveo je on. 

Predstavnica Sindikata Jadranka Drobnjak kazala je da samo želi da se dođe do odgovora zašto se kasni.

"Mislim da treba vrlo ozbiljno sjesti i vidjeti jer je prošlog mjeseca trebalo da bude završena zgrada. Mnogo nešto nije u projektu predviđeno kako treba. Samo vas molim da neki sastanak organizujete sa vašim nadležnim organom, to moramo ispratiti do kraja", kazala je, između ostalog, ona.

Camović Veličković je kazala da o ovoj zgradi "nista ne znamo".

"Znači da je sav ovaj postupak već završen, a mi ovdje ćutimo. Ja dobijam informacije na zvaničnim sjednicama, a tih informacija nema. Da nije bilo Jadrankinog pitanja ne bismo čuli ovo od gospodina Rakočevića", kazala je Camović Veličković i dodala da bi mnogo više trebali da budu upoznati sa ovim pitanjem.

Željko Mićović je podsjetio da je da je nadzorni organ izabran na javnom pozivu.

"Svakodnevno su na gradilištu, spremaju izvještaj, ova kuća je ugovor zaštićena svih penala što se tiče kašnjenja. Mićović je ponovio da je nadzorni organ svakodnevno na gradilištu, radovi se izvode, ono što nije izgrađeno kako treba moralo se popraviti, i kazao je da i RTCG ima svoja lica koja su svakodnevno na gradilištu i prate tok izgradnje", dodao je on. 

Drljević je predložio da se napravi rok kako bi se sastali sa nadzornim organima i vidjeli dokle se stiglo sa radovima.

"Tako će znati i radnici koji cu pravi razlozi kašnjenja", rekao je on.

Dogovoreno da je predstavnici pravne i finansijske sluzbe RTCG dobiju informaciju od predstavnika izvođača i nadzornoh organa kada bi mogli da se sastanu sa predstavnicima Savjeta, menadžmenta i možda Sindikatima Radio Televizije Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније