Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nena Drašković, Radio CG

28. 06. 2024. 13:37 >> 14:38
Čitaj mi:

ADVOKATI I ANALITIČARI SAGLASNI

Mediji slabo poštuju pretpostavku nevinosti, presuđuju prije suda

Da mediji jako često sude prije suđenja, odnosno ne poštuju pretpostavku nevinosti, ističe advokat Zdravko Begović i podsjeća na pravilo - etičko načelo da niko nije kriv dok se ne dokaže pravosnažnom presudom.

"Pojedini mediji ne samo što procesuiraju i određuju pritvore, nego i donose presude prije nego što je neko lice lišeno slobode. I zaista to na jedan vrlo specifičan, da ne budem grub, perfidan način, stvara ambijent i utiče na one koji donose odluke o sudbini tih ljudi, dakle kod suda. Jer ako čitava crnogorska javnost bruji o tome da je neko kriv, a da još nije donesena presuda, a kako je sudija živ čovjek, budite sigurni, da to ima vrlo značajan uticaj na neku eventualnu sudsku odluku. I da ne budem previše grub prema pojedinim medijima, moram reći da glavnu riječ u tome vodi politički establišment", kazao je Begović.

Da je jako važno u medijskom prostoru štititi pretpostavku nevinosti okrivljenih, jer to omogućava nesmetano i pravilno vođenje krivičnog postupka, ukazuje advokat Zdravko Đukanović.

"Jako je važno da se u medijskom prostoru štititi pretpostavka nevinosti okrivljenih, jer to omogućava nesmetano i pravilno vođenje krivičnog postupka. Mislim da se jako često krši pretpostavka nevinosti od strane medija iz razloga potrebe za senzacionalističkim naslovima, objavljivanjem neprovjerenih netačnih stvari i to je nedopustivo i pravi štetu i samom krivičnom postupku, na kraju krajeva istragama i licima koja su okrivljena za neko krivično djelo, a da za to u tom momentu nema dokaza ili nema dovoljno dokaza", ukazuje advokat Đukanović.

Upravo iz želje za senzacionalizmom mediji olako prenebregavaju pretpostavku nevinosti, ističe dugogodišnji novinar i analitičar medija Dragoljub Vuković, uz napomenu da u tome prednjače štampani mediji.

"U štampanim medijima u tekstu izbjegnu kršenje pretpostavke, ali recimo u naslovnim kompozicijama se dešavaju kršenja pretpostavke nevinosti, pogotovo portali ne obraćaju pažnju na to. Ne obraćaju pažnju zato što su im ti naslovi atraktivni, privlačni za publiku, za klikove i to je jedna opasnost. Mislim da je manje toga, bar iz mog iskustva, u tradicionalnim elektronskim medijima, zato što imate nekako manje mogućnosti i nemate potrebu za tom vrstom atraktivnosti, naglašavanje nekih stvari kao što imate u štampanim medijima i na portalima. Ono što je takođe lako uočivo da se ljudi koji se to direktno ne tiče ne uočavaju lako tu vrstu kršenja profesionalnih standarda, pa i zakona. Jedino onaj koga se to direktno tiče onda on reaguje na to", kazao je Vuković.

Kad bi svi kojih se direktno ili indirektno tiče reagovali kod samoregulatornih tijela ili ombudsmana na slučajeve kršenja pretpostavke nevinosti onda bi, kako zaključuje Vuković, imali prilično posla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније