Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina ]

18. 06. 2024. 14:21 >> 14:21

CEES

Potrebno prilagođavanje propisa za bolje poslovanje opštinskih preduzeća

Potrebno je izmijeniti propise kako bi opštinska preduzeća, posebno sa sjevera Crne Gore, bolje poslovala i izbjegla finansijske rizike sa kojima se sada suočavaju, ocijenjeno je na konferenciji Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

Na završnoj konferenciji CEES-a na projektu pod nazvom Saradnjom sa OCD za veću odgovornost opštinskih preduzeća, a u okviru šireg - MBase programa CGO, zaključeno je da su posebno važne izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima, Metodologije utvđivanja cijena za obavljanje regulisanih djelatnosti, ali i propisa kojima se regulišu zarade.

Na konferenciji su predstavljeni ključni rezultati studije, urađene u okviru projekta, koja je pokazala da su upravo zbog nedostatnih propisa, loše komunikacije sa državnim organima, te nedostataka u korporativnom upravljanju, u porastu finansijski rizici opštinskih preduzeća.

Studijom je bilo obuhvaćeno 30 najvećih opštinskih preduzeća.

Na konferenciji je saopšteno da firme sa sjevera učestvuju u ukupnoj imovini opštinskih preduzeća sa manje od deset odsto, ali imaju najveće probleme, koji se potom prenose na opštine.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da je taj Vladin resor svjestan izazova za preduzeća u vlasništvu opština.

„Fragmentiranost, nepostojanje jedinstvenog strateškog i zakonodavnog okvira, neki su od izazova sa kojima se suočavaju državna preduzeća, a vidljiv je visok stepen korelacije između razvijenosti opština i rezultata poslovanja opštinskih preduzeća“, navela je Bošković.

Programski menadžer u Centru za građansko obrazovanje, Petar Đukanović, potvrdio je važnosti uloge civilnog sektora u bavljenju tim pitanjima.

„Organizacije civilnog društva predstavljaju glas građana i mogu pružiti dragocjene perspektive opštinama, koje možda nijesu vidijive iz institucionalne perspektive. Njihovo aktivno učešće pomaže u identifikaciji problema, predlaganju rješenja i osiguravanju da se interesi građana uzimaju u obzir pri donošenju odluka”, saopštio je Đukanović.

Predstavnica CEES-a, Nina Vujošević, rekla je da je studija pokazala kako velike regionalne razlike uzrokuju i velike razlike u finansijskim performansama opštinskih preduzeća.

Na panelu o saradnji preduzeća i države, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava finansija i ekonomskog razvoja, Snežana Mugoša i Milena Strugar, Zajednice opština Sanja Živković i Privredne komore Vojin Katnić, konstatovana je potreba da se opštine značajnije uključe u donošenje državnih propisa koji su važni za njihovo poslovanje, te da se unaprijedi nadzor nad poslovanjem opštinskih preduzeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније