Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

06. 06. 2024. 18:32 >> 18:33
1
Čitaj mi:

KONFERENCIJA U DRAČU

Omladina ključni kreator sposobnosti oružanih snaga

Omladina je garant budućnosti svih država i ključni kreator sposobnosti oružanih snaga, ocijenjeno je na konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Balkan CHOD foruma.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević sa saradnicima učestvovao je na ovoj konferenciji, koja je održana u Draču.

“Naša obaveza je da budemo čuvari vrijednosti naših država, i da posvećeno radimo na stvaranju neraskidivih veza medju njima posebno u oblasti bezbjednosti i odbrane“, zajednički je zaključak načelnika generalštabova balkanskih država.

S obzirom da su prijetnje bezbjednosti u rapidnom porastu, te da njihovo rješavanje traži inovativne, fleksibilne i jake oružane snage, tema konferencije je bila intezivnije uključivanje mladih ljudi u odbranu i bezbjednost.

Načelnici su se složili da se bezbjednosni aspekti dodatno moraju promovisati kod mladih jer je to ulaganje u njihovu bezbjedniju budućnost, procjenjujući da je pitanje stvaranja kadrovskih potencijala jedan od najvećih bezbjednosnih izazova koji stoji pred regionom.

Ova aktuelna tema, kao jedan od ključnih prioriteta, zahtijeva ozbiljan i koordinisan rad s obzirom da se sve države susreću sa izazovima u smislu regrutacije mladih, konkurentnosti sa privatnim sektorom i potrebom za razvijanjem i upotrebom novih tehnologija u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Lazarević je ukazao da je jedan od najsigurnijih načina uključivanja mladih u oružane snage približavanje programa obuke njihovim potrebama.

“Uključivanje novih tehnologija i razvoj sposobnosti za njihovo korišćenje se mora u većem obimu naći u sadržajima vojne obuke. Snažnije povezivanje sa privatnim sektorom i nacionalnim centrima koji se bave kreiranjem ovih tehnologija, siguran je put ka ispunjenju tog cilja. U Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore posvećeno radimo na kreiranju jednog takvog centra koji će biti prilika da mladi na očigledniji i konkretniji način uče o korišćenju inovacija u bezbjednosne i odbrambene svrhe”, zaključio je Lazarević. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније