Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B., A.B. [ Mreža, TVCG ]

07. 06. 2024. 08:11 >> 08:11
1
Čitaj mi:

PODACI ZZZCG

Bez posla 18 doktora nauka

U Crnoj Gori posao trenutno traži 18 doktora nauka i 1.288 magistara.

To su podaci Zavoda za zapošljavanje, a kako je u emisiji "Mreža" na TVCG saopštio v.d. pomoćnika direktora ZZZCG Aleksandar Rakočević, taj broj ordinira već duži niz godina.

"Nezaposleni su ljud iz različitih oblasti. To je samo pokazatelj da možete da budete visokog obrazovanja, a da imate itekakvih problema kako da se uskladite utržište rada", smatra Rakočević. 

Na evidenciji ZZZCG je trenutno 35 i po hiljada nezaposlenih lica.

"Na evidenciji dominiraju srednjoškolci, čak 49 odsto. Starosna struktura varira, a imamo nezaposlenih ljudi preko 50 godina. U kontekstu tržišta rada to su teško zapošljiva lica", ocijenio je Rakočević. 

Prosječna nezaposlenost na sjeveru je 38 odsto.

"Sjever uvijek odudara. Na primorju je 4,5 odsto nezaposlenost. To je evropski nivo i uglavnom su to ljudima kojima treba dodatna podrška i koji imaju zdravstvene probleme", kazao je Rakočević. 

Deficitarna zanimanja su u medicini, a tu su i profesori u stručnim školama.

"U građevinsrstvu je uvijek malo radnika, kao i u ugostiteljstvu i turizmu. Obrazovni sistem djecu mora učiti temelju znanja, kako da se mijenjaju i prilagođavaju tržištu rada", zaključio je Rakočević. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније