Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

04. 06. 2024. 13:42 >> 13:42

DPNCG I UZOR

Traže usvajanje seta medijskih zakona i Crnogorski akt o slobodi medija

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) u saradnji sa Hanns Seidel fondacijom uputili su inicijativu za usvajanje seta medijskih zakona prema zakonskim tekstovima koji su dobili pozitivno mišljenje Evropske komisije, ali i da se u što skorijem vremenskom roku započne sa pripremom i donošenjem Crnogorskog akta o slobodi medija.

Traže da akt bude u skladu sa Evropskim aktom o slobodi medija koji je Evropski parlament usvojio  13. marta 2024. godine.

“Imajući u vidu da je Crna Gora u stalnom procesu usklađivanja zakonodavstva sa evropskim  standardima, kao i da pitanje usvajanja seta medijskih zakona i dalje izaziva veliku podijeljenost  različitih zainteresovanih strana, cijenimo da se usvajanjem seta medijskog zakona u tekstu koji je  pozitivno ocijenjen od strane Evropske komisije unapređuje stanje medijskih sloboda, nezavisnost i transparentnosti medija, ali i da je navedeno, neophodno dodatno poboljšati, kroz donošenje  Crnogorskog akta o slobodi medija koji bi predstavljao pandan Evropskom aktu o slobodi medija odnosno koji bi u najvećoj mjeri bio usaglašen sa istim”, navodi se u saopštenju.  

Naime, napominju da je Evropskim aktom o slobodi medija uspostavljen je novi skup pravila za zaštitu pluralizma i nezavisnosti medija u Evropskoj uniji.

“Ovaj akt podrazumijeva mjere zaštite od političkog uplitanja u uređivačke odluke i od nadzora, a fokus stavlja na nezavisnost i stabilno finansiranje javnih medija, kao i na transparentnost medijskog vlasništva i raspodjele državnog oglašavanja. Takođe, utvrđuje mjere za zaštitu nezavisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa”, navodi se u saopštenju.

To bi, kako navode, bio korak ka uspostavljanju mehanizama za slobodne i profesionalne medije, o čijoj ključnoj ulozi u društvu govore i obrazloženja odluke da se u Evropskom Parlamentu usvoji Evropski akt o slobodi medija.

“Donošenjem Crnogorskog akta o slobodi medija u skladu sa Evropskim aktom o slobodi medija  Crna Gora bi se obavezala da, između ostalog: poštuju uredničku slobodu i nezavisnost pružaoca medijskih usluga i osiguraju povjerljivost i zaštitu novinarskih izvora, uključujući zaštitu od nepotrebnog ometanja i primjena tehnologija nadzora”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da se kroz transparentne postupke imenovanja i razrješenja direktora i čelnika uprava garantuju nezavisnost javnih servisa, i time onemoguće iskorišćavanje javnih medija u političke svrhe.

“Obezbjedi transparentnost vlasništva medija – odnosno sve informacije o stvarnim  vlasnicima, uključujući podatke o udjelu državnog vlasništva moraju biti u javnom registru,  kako bi građani znali ko kontroliše medije i čiji interesi mogu uticati na njihovo  izvještavanje”, navode organizacije.

Mediji moraju prijaviti sva sredstava koja su dobili od državnog oglašavanja, državnu finansijsku podršku uključujući onu iz trećih zemalja.

“Onemogućiti velike internet platforme, poput Facebooka, X-a (bivšeg Twittera) i Instagrama da samovoljno ograničavaju ili brišu sadržaje nezavisnih medija, uključujući mehanizme za sprečavanje toga”, navodi se u soapštenju.

Stoga, kako su kazali iz DPNCG-a i UZOR-a Crnogorski akt o slobodi medija bi predstavljao dodatni korak ka EU članstvu i proaktivan  pristup Vlade Crne Gore na evropskom putu u oblasti slobode medija, naglašavajući da nezavisni  medijski servisi predstavljaju ekonomski važan sektor i u isto vrijeme omogućuju pristup različitim  pogledima i pouzdanim izvorima informacija za građane i biznis sektor, čime ispunjavaju funkciju  “javnog psa čuvara” i važan činilac u kreiranju javnog mišljenja.

“DPNCG i UZOR u saradnji sa Hanns Seidel fondacijom uz podršku Evropske komisije će u potpunosti  pružiti svaki vid podrške prilikom pripreme Crnogorskog akta o slobodi medija jer su profesionalni  mediji jedan od prioritetnih ciljeva našeg rada i projekta „Efektivna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori“ koji sprovodimo uz finansijsku podršku Evropske unije”, zaključeno je u saopštenju koji potpisuju generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović i programski direktor UZOR-a Marko Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније