Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 06. 2024. 12:23 >> 12:25
1

BOLJI USLOVI LIJEČENJA

Pacijenti na dijalizi postigli dogovor sa Radovićem: Dobiće parking, čipove, bolju hranu

Pacijenti na dijalizi koji su protestovali zbog uslova liječenja, postigli su dogovor sa direktorom Kliničkog centra Crne Gore Aleksandrom Radovićem da se ispune njihovi zahtjevi vezani za hranu, ulazak u KCCG, parking mjesta. To je Portalu RTCG saopštio predstavnik pacijenata Risto Drašković.

Ranije jutros načelnica Odjeljenja za hemodijalizu u Kliničkom centru Crne Gore Branka Gledović podnijela je ostavku na to mjesto što je takođe bio jedan od zahtjeva pacijenata.

“Direktor KCCG je usvojio sve naše zahtjeve, dogovorili smo da se promijeni hrana koju dobijamo, obećao nam je pet parking mjesta, a svi pacijenti na dijalizi dobiće čipove za ulazak na Odjeljenje”, kazao je za Portal RTCG Risto Drašković.

Pacijenti su istakli da su naišli na ogromno razumijevanje direktora Radovića, da je bio predusretljiv i spreman da pomogne.

Osnovni zahtjev pacijenata zbog kojeg su se i okupili prije desetak dana jeste da traže od Ministarstva zdravlja da zaključi ugovor o saradnji s Centrom za transplantaciju u Bjelorusiji, kako bi država plaćala troškove liječenja. O tome imaće informaciju do petka.

“Biću zadovoljan tek kada jedan pacijent ode na dijalizu u Bjelorusiju o trošku države”, kazao je Drašković.

Pacijenti koji su na dijalizi prošle sedmice su razgovarali sa  ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom i direktorom Kliničkog centra od kojeg su tražili smjenu načelnice tog odjeljenja, i transplanaciju bubrega u Bjelorusiji. Tada su zaprijetili protestima ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor.

Oni su istakli nezadovoljstvo uslovima na Odjeljenju za hemodijalizu, zbog čega su tražili smjenu načelnice.

Iz Ministarstva zdravlja su ranije saopštili da je za slanje pacijenata na transplataciju prepreka to što nemamo saradnju s Bjelorusijom u oblasti medicine, kao i sankcije koje smo uveli toj zemlji. Za sada, novi bubreg u Minsku mogu dobiti samo oni koji plate.

Pacijenti su prijetili odbijanjem dijalize, koja ih održava u životu, ako nadležni ništa ne preduzmu da im pomognu.

Objasnili su da su troškovi transplantacije u Bjelorusij oko 64.000 eura, dok hemodijalize u Crnoj Gori državu koštaju 30.000 eura godišnje. Na transplataciju bubrega u Crnoj Gori trenutno čekaju 52 pacijenta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније