Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

04. 06. 2024. 10:17 >> 10:22
1
Čitaj mi:

rezultati provjere znanja

Bošnjak: Zrelo je za veliko pospremanje obrazovnog sistema

Zrelo je za veliko pospremanje da ne kažem provjetravanje našeg obrazovnog sistema, poručila je potpredsjednica Pokreta za promjene (PZP) Branka Bošnjak.

"Jer laž i improvizacija ne donose nikom dobro, lažne lučonoše i odlikaši ne trebaju ovom krhkom i posrnulom društvu, već oni pravi koji znaju i koji treba da nas izvuku iz ovog vrtloga koji nas vuče na samo dno, a za produkciju pravih treba nam potpuna meritokratija, direktori škola od ugleda i autoriteta, kvalitetan, materijalno zbrinut i zadovoljan nastavni kadar i dobri uslovi rada u školama", kazala je Bošnjak komentarišući rezultate eksterne provjere znanja maturanata i polumaturanata u Crnj Gori.

Ona je izrazula nadu da će se, konačno, nakon, kako je kazala, principijelnog i hrabrog poteza ministarke Anđele Jakšić Stojanović stati na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, suočiti sa bolnom istinom da nešto ne valja i da negdje debelo griješimo kada je u pitanju naš obrazovni sistem.

"Lično me ovi porazni rezultati, i ovoliki broj jedinica i neznanja od navodnih odlikaša, na testiranim predmetima u okviru maturskog ispita, nijesu ni malo iznenadili. Već godinama sam svjesna činjenice da su petice i Luče skroz devalvirane, da imamo „epidemiju“ Luča iza kojih ne stoji znanje i da se bez ikakvih konsekvenci, sa nepodnošljivom lakoćom nezasluženo daju", kazala je Bošnjak.

Rezultati, kaže, jesu bolni, ali se nada da će biti otrežnjujući te da ćemo "krenuti hitno i predano da liječimo oboljeli sistem i devalvirane vrijednosti".

"Ko treba da snosi odgovornost za ovo ogoljeno posrnuće, za ovoliki broj ponavljača sa Lučama? Učenici svakako ne, jer oni nijesu krivi…Krivi su oni koji su ovo dopustili, počev od direktora škola, nastavnika, prosvjetne inspekcije, pa do nerijetko agresivnih i ambicioznih, a nesavjesnih roditelja koji su se potpuno pogubili u ovom „vučijem“ vremenu degradacije svih moralnih vrijednosti", navodi Bošnjak u saopštenju.

Rezultati na matruskim ispitima su, kaže Bošnjak, pravi lakmus papir, koji je pokazao "trulež našeg sistema koji treba duboko da nas zabrine, ali i natjera da nešto mijenjamo".

"Svjesno ili nesvjesno, kao društvo, decenijama smo uništavali sopstvenu djecu, na način što im je omogućeno da dobiju nešto nezasluženo, što smo dozvoljavali da prevara i krivotvorenje budu isplativi. Nadam se da je tome došao kraj. I sad nam treba vrijeme za oporavak, ali makar da konačno krenemo", navodi se u saopštenju.

Preporučuje da se počne od preispitivanja kome smo sve dozvolili da bude dio obrazovnog sistema…

"Kakvi su nam direktori škola, jer svakodnevno isplivaju neki vrlo diskutabilni likovi koji su se ko zna kakvom zaslugom dokopali te pozicije… ko ih je birao, ko nam sve sjedi u školskim odborima, ko je dozvoli formiranje tzv. VIP odjeljenja za privilegovane i potpuno srozavanje kriterijuma za njih, ko su nam nastavnici, koliko znaju, koliko ih se nedolično ponaša, koliko ih dolazi na nastavu u alkoholisanom stanju, koliko ih je sa sumnjivim diplomama…sve to treba preispitati", kazala je.

A sa druge strane, kako navodi, treba vidjeti koliko je prosvjetni radnik zaštićen.

"Sve češće isplivavaju snimci na kojima se vidi huligansko ponašanje učenika prema nastavnicima, gdje je nestao autoritet prosvjetnog radnika… Koliko njih trpi pritiske bahatih, osionih roditelja koji idealizuju svoju djecu…U kojoj mjeri njihov loš materijalni status i urušen društveni ugled imaju odraz na nedovoljnu posvećenost časnom pozivu koji obavljaju, a samim tim i na ishod znanja kod učenika. Kakvi su nam uslovi u školama, kakvi su nam programi, kakvi udžbenici i nastavna sredstva…Šta radi prosvjetna inspekcija…", kazala je Branka Bošnjak.

Podsjećamo, Maturski ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost nije položio 501 učenik, a petice iz maternjeg je dobilo samo 100 maturanata, dok imamo 300 luča, saopšteno je juče iz Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније