Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

03. 06. 2024. 06:53 >> 16:10
1
Čitaj mi:

vlada

"Izmjenama zakona olakšati rad specijalnim tužiocima"

Izmjene i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) otrebe su radi prevazilaženja problema koji su se pojavili u njegovoj praktičnoj primjeni zbog široko postavljene nadležnosti SDT-a, a koja rezultira velikim opterećenjem ovog organa. To se navodi u obrazloženju Vlade Crne Gore predloženog pomenutog Zakona, dostavljenog Skupštini.

Predložene izmjene ovog propisa odnose se na smanjenje nadležnosti Specijalnog državnog tuzilastva u odnosu na krivična djela sa elementom korupcije, kao i uvođenje pojma visokog javnog funkcionera za koga bi bilo nadležno SDT. 

Kako su kazali iz Vlade, donošenju Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu pristupilo se u cilju unapređenja efikasnosti rada SDT-a.

"Imajući u vidu da je veliki broj složenih predmeta za najteža krivična djela formiran u Specijalnom državnom tužilaštvu, koji nužno zahtijeva angažovanje svih kapaciteta tog tužilastva u njihovom rješavanju, a radi djelotovornog procesuiranja osumnjičenih i okrivljenih lica u ovim predmetima, neophodno je ubuduće rasteretiti ovo tužilaštvo", saopštili su iz Vlade. 

Takođe, jedan od razloga za izmjene ovog propisa, navode iz Vlade, je i ostvarivanje uslova za ispunjavanje obaveza iz privremenih mjerila 28 i 29 u okviru poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost), kroz operativne zaključke kojim se preporučuje izmjena Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu kako bi se njegova nadležnost smanjila i svela samo na korupciju na visokom nivou.

"Pored toga, razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u Izvještaju Evropske komisije o Cmoj Gori za 2023. godinu, u kom su date preporuke kako bi se unaprijedila politika krivičnog sankcionisanja i odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju, s posebnim akcentom na korupciju na visokom nivou. Predložene izmjene ovog propisa odnose se na smanjenje nadležnosti Specijalnog državnog tuzilastva u odnosu na krivična djela sa elementom korupcije, kao i uvođenje pojma visokog javnog funkcionera za koga bi bilo nadležno SDT", navodi se u tekstu predloženog akta. 

Kako navode, izmjenom člana tri koji se odnosi na definiciju pojma javnog funkcionera, smanjuje se nadležnost SDT-a na krivična djela korupcije na visokom nivou, koja su izvršili visoki javni funkcioneri.

"Kroz vrlo široku definiciju pojma javnog funkcionera, u važećem članu 3 zakona, stvoren je prostor za procesuiranje lica koja objektivno po svojoj funkciji koju obavljaju krug lica čije bi se protivpravno postupanje moglo i trebalo tretirati kao visoka korupcija. Cijeneći stvarne kadrovske kapacitete Specijalnog državnog tužilaštva i složenost predmeta koji njihovoj nadležnosti, navedenom izmjenom se smanjuje nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva na krivična djela korupcije na visokom nivou, koja su izvršili visoki javni funkcioneri", ističu iz Vlade. 

Iz Vlade poručuju da se na ovaj način obezbjeđuje rasterećenje SDT-a ali i Specijalnog odjeljenja Višeg suda i Specijalnog policijskog odjeljenja od postupanja u koruptivnim krivičnim djelima koja objektivno ne predstavljaju najveću opasnost za društvo i državu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније