Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

31. 05. 2024. 18:54 >> 18:55
1
Čitaj mi:

szo

Puši 11% petnaestogodišnjaka i 18% šesnaestogodišnjaka

U Crnoj Gori, čak 35% populacije konzumira cigarete, što je iznad evropskog prosjeka dok stopa pušača među djecom raste i prema posljednjem istraživanju 11% petnaestogodišnjaka, odnosno 18% šesnaestogodišnjaka koristi duvanske proizvode.

To je saopšteno s današnjeg skupa kojim je u organizaciji Ministarstva zdravlja, u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori (SZO) i Institutom za javno zdravlje obilježen "Svjetski dan bez duvana".

Poručuju da posebnu pažnju moramo usmjeriti na djecu i mlade, koji eksperimentišu s duvanom i mogu vrlo brzo razviti zavisnost - a proizvodi kao što su elektronske cigarete i nikotinske kesice i/ili snus postaju sve popularniji među školarcima.

"Pušenje, sa širokim spektrom posljedica koje uzrokuje predstavlja globalni javnozdravstveni i ekonomski problem. Duvan je toksičan za naše zdravlje, naš budžet i životnu sredinu - a u Crnoj Gori godišnje odnese više od 2000 ljudskih života, što predstavlja 30% svih smrtnih slučajeva u zemlji. Pored toga, duvan ‘košta’ budžet Crne Gore oko 307 miliona eura godišnje ili 7,3% GDP-a", navodi se u saopštenju.

Podsjećajući na štetne posljedice pušenja i važnost prestanka ove opasne navike, ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun poručio je da je Ministarstvo zdravlja identifikovalo kontrolu upotrebe duvana kao nacionalni prioritet, koji se rješava isključivo kroz multisektorsko angažovanje, čime se obezbjeđuje sveukupni pristup kompetentnim mjerama kontrole.

“U saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i nadležnim državnim institucijama, intenzivno radimo na tome da kreiramo i implemetiramo inovativne, ali održive mehanizme za smanjenje incidencije i prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda, kao vodećeg uzroka obolijevanja i umiranja našeg stanovništva. S obzirom da je evidentna tendencija povećanja broja djece i mladih koji koriste duvanske proizvode u Crnoj Gori, cilj nam je da izgradimo mehanizme za smanjenje dostupnosti i pristupačnosti duvanskih proizvoda, kako bi se sačuvalo zdravlje najosjetljivijih populacionih kategorija. Takođe, važno je ukazati da se kroz implementaciju mjera kontrole upotrebe duvana u Crnoj Gori, značajno doprinosi realizaciji agende održivog razvoja”, kazao je ministar Šimun.

On je dodao da je, u cilju adekvatnog odgovara na sve izraženiju i masovniju upotrebu duvana, zatim efikasnije kontrole i pooštravanja kaznenih odrebi, kao i u cilju doslednije primjene Okvirne konvencije i usklađivanja sa propisima i standardima Evropske unije, Ministarstvo zdravlja iniciralo izmjenu postojeće zakonske regulative, tako da je u toku izrada novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

“Cilj donošenja novog zakona je da dovede do smanjenja prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda i samim tim se utiče na prevenciju pojave hroničnih nezaraznih bolesti, čiji je jedan od glavnih uzročnika upotreba duvanskih proizvoda”, istakao je ministar Šimun.

Državni sekretar u ministartstvu za mlade i sport, Vladimir Obradović, poručio je da je usled pojave raznih toksičnih proizvoda opasnih po zdravlje djece i odraslih, jačanje zakonske regulative prvi korak na planu borbe protiv duvanske industrije.

"Strožije zakone koji ograničavaju prodaju duvanskih proizvoda maljoljetnicima potrebno je sprovoditi na konkretan i efikasan način, a sankcije za one koji krše ove zakone moraju biti ozbiljne. Obrazovanje i prevencija su ključni na ovom putu. Moramo investirati u edukativne programe koji će mlade informisati o opasnostima od pušenja i pomoći im da razviju vještine koje će im omogućiti da se odupru pritisku vršnjaka. Moramo raditi zajedno. Potrebna je saradnja Vlade, NVO sekotra, naših međunarodnih partnera, škola, roditelja i same djece"’, zaključio je Obradović.

Direktor Instituta za javno zdravlje, prof. dr Dragan Laušević ukazao je na činjenicu da je velika učestalost upotrebe duvanskih proizvoda među djecom i mladima posledica njihove lake dostupnosti, relativno niskih cijena i izloženosti djece reklamama.

"Osim toga treba ukazati da su djeca i mladi konstantno izloženi pasivnim uticajima duvanskog dima. Naša je kolektivna odgovornost da stvorimo okruženje u kojem su opasnosti od konzumiranja duvanskih prozvoda dobro shavćene i gdje se podstiču zdraviji izbori. Moramo njegovati kulturu u kojoj pušenje nije viđeno kao uobičajena društvena pojava, već kao ozbiljna zdravstvena prijetnja. Stoga je neophodno da nastavimo da se zalažemo za jačanje mjera kontrole duvana koje su ključne za smanjenje prevalencije pušenja i zaštitu javnog zdravlja. Oslobađajući se od duvana, otvaramo put ka budućnosti u kojoj naši građani mogu uživati u dužem, zdravijem i kvalitetnijem životu", poručio je dr Laušević.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dr sci Mina Brajović, iznijela je podatak da je na globalnom nivou, 32% petnaestogodišnjaka potvrdilo da su u nekom trenutku koristili e-cigarete, i zaključila da ,,duvanska industrija crta metu, a to ne smijemo dozvoliti’’. Podsjećajući da duvan ubija 50% korisnika, Brajović je istakla da se ,,ova industrija smrti okomila na djecu i mlade u čijim redovima regrutuje nove korisnike. Ono što posebno zabrinjava je što su djeca izložena duvanskom dimu pod većim rizikom od sindroma iznenadne smrti, obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija, poput upale pluća i bronhitisa, i teških oblika astme’’, rekla je dr sci Brajović.

Brajović je podsjetila da ,,djeca ne slušaju, već gledaju kako se odrasli ponašaju, zato je neophodno denormalizovati upotrebu duvana. Takođe, od ključnog značaja je da se zabrani dodavanje ukusa cigaretama. Crnogorsko tržište je preplavljeno elektronskim cigaretama, a industrija duvana, služi se različitim taktikama i perfidnim marketingom kako bi pridobila djecu. Ne samo što se cigaretama dodaju ukusi jagode, vanile i slatkiša koje djeca vole - već se prilikom pakovanja nikotinskih proizvoda koristi dizajn upadljivog kolorita sa likovima iz crtanih filmova i poznatih dječijih serija, da bi svoje duvanske i nikotinske proizvode učinili aktraktivnim upravo djeci i mladima. E-cigarete su postale popularnije od konvencionalnih cigareta. Zbog svega toga do  sada je već 12 zemalja u Evropi zabranilo upotrebu ovih proizvoda u javnom zatvorenom prostoru’’.

Brajović je poručila da je "snažna preporuka SZO u skladu sa ratifikovanom Konvencijom za kontrolu upotrebe duvana potpuna eliminacija duvanskog dima iz zatvorenog javnog i radnog prostora. Okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanje pušenja i ima pozitivan uticaj na odvikavanje od pušenja, smanjenje obolijevanja i smrtnosti zbog pušenja, čime se smanjuju troškovi po budžet za liječenje oboljelih. Prestanak pušenja je jedan od najvažnijih koraka koje pušači mogu preduzeti za svoje zdravlje. Današnji dan je idealna prilika da se podsjetimo važnosti tog koraka i podstaknemo pušače da naprave prvi korak prema zdravijem životu i zaštiti budućih generacija".

Ona je izrazila očekivanje da će Ministarstvo izmjenama i dopunama Zakona o kontroli upotrebe duvana uvesti stopostotnu zabranu upotrebe duvana i nikotinskih proizvoda u zatvorenim prostorima, i tako izaći sa rješenjem koje je po mjeri zdravlja građana, insistirajući da mjere kontole koje važe za duvan budu primijenjene i na e-cigarete - što uključuje i visoke poreze i zabranu upotrebe na javnim mjestima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније