Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

25. 05. 2024. 21:30 >> 21:23
Čitaj mi:

islamska zajednica

Iz Crne Gore na hadž odlazi 224 hodočasnika

U organizaciji Ureda za hadž i umru Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori ove godine na hadž će otputovati 219 državljana Crne Gore, s time što će još pet budućih hadžija biti posebni gosti.

Planirano je, kako je saopšteno iz Islamske zajednice, da avion sa crnogorskim hadžijama sa Međunarodnog aerodroma u Tirani poleti 8. juna u popodnevnim časovima.

U saopštenju za medije navodi se da će ove godine hadžije sletjeti na aerodrom u Džidi, odakle će autobusima nastaviti put ka Meki. Nakon što završe s obredima hadža, otputovaće u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti.

“Planirano je da naše hadžije borave 15 dana u Meki, prvo ćemo obaviti umru gdje ćemo nakon toga, kad dođe vrijeme obaviti obrede hadža. Kad završimo sa obredima hadža, otputovat ćemo u Medinu gdje je planirano da ostanemo 7 dana. Dobro je što ćemo prvo boraviti u Mekki iz razloga što će hadžije moći u što boljem zdravlju obaviti obrede hadža i kasnije se mogu posvetiti i drugim ibadetima u dva sveta grada”, kazao je iz Ureda za hadždž i umru Admir ef. Zekić.

Dodaje se da po prvi put iz regiona ide jedna državna televizija, u pitanju je Radio – televizija Crne Gore, koja će biti sve vrijeme sa crnogorskim hadžijama, a koja će raditi priloge i za druge televizije u regionu.

“O našim hadžijama će brinuti medicinski tim, kao i svaki put, s time što će u hotelu u Meki imati i ambulanta za sve neophodne intervencije. Pored 7 vodiča koji će brinuti o našim hadžijama, postojaće i ženski vodič koji će brinuti o hadžinicama”, zaključuje Zekić, ovogodišnji glavni vodič za hadž ispred Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Iz Islamske zajednice navode da hadž je jedan od pet temelja Islama, obvezan za imućne, punoljetne, slobodne i zdrave muslimane.

“Obaveza nastaje kada vjernik stekne materijalna sredstva trošenjem kojih se ne bi ugrozila egzistencija ni hodočasnika ni njegove porodice. Ako vjernik nije u stanju lično obaviti hadž, može poslati zamjenika (bedel)”, ukazuju iz Islamske zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније