Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

25. 05. 2024. 14:50 >> 14:50
2

delegacija BS-a na godišnjici u herceg novom

Stvoriti uslove za procesuiranje zločina deportacije, izgraditi spomenik

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena potpredsjednikom Damirom Gutićem, prisustvovala je obilježavanju 32 godine od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom, ispred zgrade Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi.

“Više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni", kazao je Gitić.

On je naveo da će Crna Gora u punom kapacitetu biti država vladavine prava onda kada nadležne institucije budu stvorile pretpostavke za ponovno procesuiranje tog zločina, u skladu s međunarodnim standardima humanitarnog prava i ljudskih prava.

"Crna Gora ima obavezu da se prava istina o ovom zločinu konačno sazna. To je u moralnom smislu najvažnije za one koji su najviše propatili – žrtve, odnosno njihove porodice – ali je isto tako važno za budućnost Crne Gore, za rasterećenje naše djece i budućih generacija, koje moraju da žive sa saznanjem da su tragične greške činjene, ali da je za njih neko i odgovarao, da je država učinila sve da zločin osudi i tako spriječi da se on ponovi. Smatramo da je krajnje vrijeme da Opština Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova konačno izgrade spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, kazao je Gutić.

Obilježavanju godišnjice u Herceg Novom prisustvovali su i poslanik Admir Adrović, članovi Predsjedništva BS Mersudin Gredić i Mirsad Azemović, portparol Adel Omeragić, predsjednice FM i FŽ Suada Musić i Sabina Muratović, članovi i članice FM i FŽ, kao i drugi funkcioneri i članovi BS.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније