Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Mina ]

24. 05. 2024. 17:33 >> 17:33

ŠIMUN I Kirijakides

Crna Gora i EU imaju zajedničku budućnost u oblasti zdravstva

Crna Gora i Evropska unija (EU) imaju zajedničku budućnost u oblasti zdravstva, koja će uz dosadašnju uspješnu saradnju biti dodatno osnažena kroz učešće u programu EU4Health, ocijenili su ministar zdravlja Vojislav Šimun i evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da Kirijakides boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziva Šimuna, koji je u januaru potpisao program podrške (EU4Health) u Briselu. 

Kirijakides je kazala da je zahvalna Šimunu na pozivu za posjetu. 

„Bilo mi je zadovoljstvo da se ponovo sretnemo nakon što smo potpisali Sporazum o pridruživanju Crne Gore programu EU4Health – prvom zemljom kandidatom koja je povezana sa našim programom“, navela je Kirijakides.

To, kako je dodala, pokazuje koliko se pozitivno razvila saradnja, koja će pomoći jačanju zdravstvenog sistema u korist građana Crne Gore. 

„EU i Crna Gora ne samo da se suočavaju sa zajedničkim izazovima, u zdravstvu i na drugim poljima, već imamo i zajedničku budućnost i radujem se nastavku i produbljenoj saradnji“, poručila je Kirijakides. 

Šimun je kazao da posjeta Kirijakides predstavlja podršku EU Crnoj Gori i njenom putu ka integraciji u veliku porodicu koja će biti dio crnogorske budućnosti.

 

Posebnu satisfakciju, kako je rekao, predstavlja činjenica da je podrška usmjerena ka jačanju zdravstvenog sistema i njegovom upodobljavanja sa EU standardima. 

„Jedan od lajt motiva posjete bio je i naše članstvo u EU4Health programu, o kojem je bilo dosta govora na ovim sastancima. Komesarka je izrazila spremnost, kako u ekspetizi, tako i u političkoj podršci za spovođenje konkretnih projekata, koji se tiču našeg zdravstvenog sistema“, naveo je Šimun. 

Crna Gora je, kako je dodao, već prijavljena na nekoliko projekata koji se odnose na oblasti digitalizacije, prevencije mentalnog zdravlja i razvoja registara za kancere. 

Šimun je kazao da je, tokom današnjeg susreta, Kirijakides istakla i raspoloživost EU plana za kancer, kako za uspostavljanje registara, tako i razvoja i širenja palete skrining programa i edukacije kadra u okviru evropskih institucija.

Iz Ministarstva su naveli da su Šimun i direktori Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, Aleksandar Radović i Dragan Laušević, predstavili Kirijakides viziju razvoja crnogorskog zdravstvenog sistema.

Kirijakides je, kako je saopšteno, dala punu podršku predstavljenim idejama i planovima.

„Jedna od tema razgovora bio je i projekat nove Univerzitetske bolnice, koji je komesarka pozdravila i istakla njegov značaj i neophodnost“, kaže se u saopštenju.

Šimun je rekao da je Kirijakides posebno interesovao domen onkologije, pa su danas obišli i Onkološki institut.

„Kirijakides je izrazila zadovoljstvo načinom pružanja usluga u okviru Onkološkog instituta, kao i uslovima rada“, dodao je Šimun.

On je kazao da su prezentovani i projekti koji će doprinijeti daljem razvoju onkologije, a to je prevashodno buduća Komora za centralnu pripremu citostatika, zatim i novi linearni akcelator, koji je u fazi nabavke.

Šimun je dodao da su predstavili i projekat nove zgrade za PET CT skener.

On je istakao da će EU još intenzivnije pružati podršku Vladi i Ministarstvu zdravlja, što je, kako je naveo, Kirijakides posebno naglasila.

„Kao i tokom dosadašnjih susreta, koji su bili veoma srdačni, komesarka je ponovo naglasila da vidi Crnu Goru kao narednu članicu EU i da daje punu podršku vlastima, pogotovo u zdravstvenom sektoru u realizaciji naših planova i projekata“, naveo je Šimun.

Iz Ministarstva su rekli da je Kirijakides obišla Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje, kao i radove na Klinikama za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Izgradnju tih objekata finansira EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније