Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

23. 05. 2024. 11:23 >> 11:23
1
Čitaj mi:

NEPRIJAVLJENO OKUPLJANJE

Policija će snimati skup ispred Vlade

Službenici Uprave policije snimaće javno okupljanje najavljeno za 16 časova ispred Vlade Crne Gore, a povodom sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj će se glasati o Rezoluciji u Srebrenici.

"Shodno čl. 93 Zakona o unutrašnjim poslovima službenici Uprave policije će snimati sledeće javno okupljanje:  Neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati 23.05.2024. godine (četvrtak) u 16.00 časova ispred Vlade Crne Gore u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati Rezoluciju o Srebrenici", kaže se u saopštenju UP.

 Dodaju da će se snimanje vršiti od15.00 časova do završetka okupljanja.

"Shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 15.00 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: Bulevar Stanka Dragojevića od mosta Milenijum do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Bulevar Svetog Petra Cetinjskog od starog grafičkog do zgrade Stare Vlade Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Građani su se i juče okupili na istom mjestu, odakle su poručili  da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin.

Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere. 

Rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je 38 država.

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je 9. maja, na Premijerskom satu u Skupštini, da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

Crna Gora je u međuvremenu podnijela dva amandmana na Predlog rezolucije kojima se ističe da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Spajić je, nakon što su crnogorski amandmani prihvaćeni, ocijenio da je to veliki uspjeh crnogorske diplomatije i korak ka pomirenju unutar Crne Gore, ali i regiona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Rezolucija o Srebrenici politička deklaracija kojom se želi „staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније