Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

17. 05. 2024. 10:14 >> 10:26
Čitaj mi:

CDT

Crna Gora gubi korak u regulaciji digitalnih medija i dezinformacija

Crna Gora gubi korak u regulaciji digitalnih medija i dezinformacija, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju.

Iz te nevladine organizacije podsjetili su da su Evropska komisija (EK) i Evropski parlament već ukazali da Crna Gora treba da zatvori svoj prostor za strano miješanje i manipulaciju informacijama i da krene u borbu protiv dezinformacija.

“I dalje nema vidljivih napora kojima bi se država zaštitila od ovih, gorućih problema”, rekli su iz CDT-a.

To je ključna poruka analize „Borba protiv dezinformacija i sloboda izražavanja: Koraci u regulisanju digitalne i medijske sfere u Crnoj Gori“, koju su za CDT uradili advokat Siniša Gazivoda i analitičarka javnih politika Jelena Berković.

Navodi se da, u vrijeme kada se u Evropskoj uniji (EU) dešavaju intenzivni i bitni procesi kojima se reguliše digitalni medijski prostor, a mnoge demokratije tragaju za efikasnim mehanizmima za zaštitu društava od pogubnog uticaja dezinformacija, Crna Gora djeluje kao da je zaglavljena u dobu analognih medija.

“To potvrđuje činjenica da crnogorski pravni okvir na bilo koji način ne prepoznaje mjere za borbu protiv dezinformacija”, kaže se u saopštenju CDT-a.

Oni su kazali da nagomilani i dobro poznati problemi, kao što su politički i ekonomski uticaj na medije, manjak uredničke samostalnosti, nedostatak samoregulacije, već godinama ne dozvoljavaju debatu o potrebi za boljom regulacijom medijskog prostora.

“I Crna Gora nenadoknadivo zaostaje u trci sa tehnologijom i tehnikama dezinformisanja”, dodaje se u saopštenju.

U CDT-u smatraju da država mora krenuti u harmonizaciju zakonodavstva sa evropskim Aktom o digitalnim uslugama i razmotriti izradu posebne strategije u borbi protiv dezinformacija, kako bi zaštitila građane/ke od štetnih stranih uticaja i dezinformacija.

“Takođe, neophodno je uspostaviti poseban parlamentarni odbor koji će se baviti dezinformacijama ali i konstantno pratiti politike EU u borbi protiv dezinformacija, i kroz unapređenje medijskog zakonodavstva poseban akcenat staviti na transparentnost vlasništva i finansiranja medija”, kaže se u saopštenju.

Iz CDT-a su rekli da, s obzirom na to da portali koji su fabrike dezinformacija i deklarisani uvoznici stranih uticaja svoje manipulativne aktivnosti sprovode apsolutno nekažnjeno, potrebno je analizirati dosadašnje strateške pravce usmjerene na sankcionisanje dezinformacija u pogledu opravdanosti i izvodljivosti.

“Sve to, naravno, uz poštovanje slobode govora koja mora ostati neprikosnovena”, ukazali su iz CDT-a.

Oni su naveli da u slučaju uvođenja mjera koje ograničavaju slobodu izražavanja, Crna Gora mora da vodi računa o standardima EU i Savjeta Evrope.

“A naročito da se takve eventualne mjere uvode samo radi zaštite legitimnih ciljeva predviđenih Evropskom konvencijom i da njihova primjena garantuje srazmjernost”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније