Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

14. 05. 2024. 15:51 >> 15:51
Čitaj mi:

CGO

Održan trening za funkcionere o mehanizmima suzbijanja korupcije

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je organizovao prvi u seriji treninga za javne funkcionere i funkcionerke o mehanizmima suzbijanja korupcije, i to za 20 predstavnika/ca lokalnih samouprava iz različitih regiona i opština u Crnoj Gori.

U CGO navode da su tokom treninga obrađene brojne teme, uključujući planove integriteta, zaštitu zviždača, sukob interesa, razumijevanje i upravljanje rizicima, imovinske kartone, a za koje je procijenjeno da su značajne za unaprijeđenje rada javnih funkcionera u antikorupcijskim aktivnostima.

Stanislavka Radulović, sekretarka Sekretarijata za zajedničke poslove Opštine Kotor, smatra da su edukacije o mehanizmima zaštite korupcije neprocjenjive u savremenom sistemu javne uprave.

"Iako mehanizmi postoje, potrebno ih je konstantno unaprijeđivati, ali i koristiti. Kako prepoznati korupciju, ohrabriti se i prijaviti je, kao i sagledati cijelu širu sliku fenomena korupcije je nešto na šta ovaj trening ukazuje, ali i doprinosi edukaciji svih nas kao pojedinaca", kazala je Radulović.

Amel Šahić, iz službe predsjednika Opštine Rožaje, ističe da je trening bio koristan za sve koji dolaze iz jedinica lokalne samouprave.

"Prvenstveno je značajan zbog aktuelnih tema i jačanja svijesti o antikorupcijskim propisima i institutima. Za mene je lično značajno, jer obavljam i poslove menadžera integriteta i nadam se da će se u Zakonu o sprječavanju korupcije više pažnje posvetiti jačanju ovih instituta", kazao je Šahić.

"Na seminar sam se prijavila jer su ove teme važne za mene kao članicu grupe za izradu i pripremu Plana integriteta. Zahvalna sam Centru za građansko obrazovanje na pruženoj mogućnosti za unaprjeđenje znanja iz ove oblasti", kazala je Valentina Božović iz Prijestonice Cetinje.

Refik Pirović, iz kabineta predsjednika Opštine Gusinje kazao je da je ovaj vid treninga vrlo važan za jedinice lokalne samouprave, ali i za ostale institucije.

Velika tema cijelog našeg društva jeste korupcija, a samim tim i vezano antikorupcijsko djelovanje, kao i prava i obaveze svih pojedinaca, kako u sistemu vlasti, tako i građana, i njihova kontrola prema institucijama sistema.

Cilj serije treninga koju CGO organizuje za funkcionere iz različitih sektora (lokalna samouprava, zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe i bezbijednost) je povećanje stepena informisanosti, unaprijeđenje procesa planiranja i sprovođenja antikoruptivnih politika od strane javnih funkcionera, a uz poštovanje etičkih standarda.

Trening je organizovan u okviru projekta PAKT protiv korupcije (Partnerstvo protiv koruptivnih tendencija), koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL), a koji CGO sprovodi u saradnji sa Agencijom za sprječavanje korupcije (ASK) čiji su predstavnici danas bili i predavači.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније