Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda, TVCG

21. 04. 2024. 12:10 >> 12:09
2
Čitaj mi:

POTREBNA SNAŽNIJA REAKCIJA

"Šljunkarska mafija ne može biti jača od države"

Uprkos tome što je ranije saopšteno kako je država stala na put nelegalnoj ekspolataciji šljunka u koritu rijeke Morače, predstavnici Regionalnog vodovoda i ekoloski aktivisti kažu suprotno, da se ekspolatacija intenzivirala. To bi moglo da dovede do trajne posljedice za vodoizvorište Bolje sestre.

U januaru prošle godine država je odlučila da stane na put nelegalnim eksploatatorima šljunka u koritu Morače. Međutim, po riječima naših sagovornika, sa kopanjem šljunka i krađom državne imovine nije se ni prestajalo.  

Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je nelegalna eksploatacija šljunka nastavljena i posljednjih nekoliko mjeseci.

"Vidimo da se ona intezivirala, da se vise i ne kriju, da opet rade cak i po danu", kazao je Vujisić. 

S druge strane, Zoran Lakušić iz Regionalnog vodovoda kaže da manje kompanije ne izvode nikakve aktivnosti u koritu rijeke Morače, 

Nedavno su i korito Morače obišli i ambasadori Kvinte, koji su bili zatečeni situacijom na terenu.

Vujisić navodi da su se u sve uvjerile i diplomate.

"I oni su bili užasnuti i pitali su se zašto neko ne procesuira te ljude jer su vidjeli u samom koritu dešavanja", podvukao je Vujisić. 

Da je država makar načelno imala namjeru da im stane na put, govori i novi zakon usvojen u decembru prošle godine koji kaže da se svaka nelegalna eksploatacija rječnih nanosa kašnjava novčano i zatvorskom kaznom.

Vujisić napominje da još nije čuo da je taj zakon aktiviran i da su tužilaštvo i policija reagovali po tom zakonu.

Lakušić navodi da je upravo zakazivanje tih institucija dovelo do tih nelegalnih radnji koji su sada u koritu rijeke Morače. 

"Nažalost, mi i dalje iako znamo da se radi o ekocidu, da imamo ugrožavanje životne sredine i dalje nemamo sudskih presuda. Dok god ne bude sudskih presuda, imaćemo ovaj problem", rekao je Lakušić, 

No, da li je u pitanju nedostatak kapaciteta, volje, oboje ili nešto drugo?

Vujisić naglašava da se pojavljuje korupcija kad nema političke volje.

"Kada javnost ugasi kamere na jedan period, da korupcija proradi, da oni eksploatatori i dalje nastave da tamo eksploatišu šljunak", rekao je Vujisić. 

Lakušić kaže da ako hoće drzava, ne moze niko od nje biti jači,-.

"Ni bilo koja građevinska mafija, ni šljunkarska mafija, ako hoce da se radi u skladu sa zakonom", naveo je Lakušić. 

A da li je neko procesuiran u skladu sa novim zakonom, od resornog ministarstva, tužilaštva i policije nijesmo dobili odgovor. Ali ako bi se nastavilo sa ovakvim aktivnostima, trend oporavka vodoizvorišta Bolje sestre, mogao bi se prekinuti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније