Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG [ Portal RTCG, M.V. ]

15. 04. 2024. 06:38 >> 16:33
2
Čitaj mi:

AKCIJA SDT-a

Operacija "Alfa" dovela do Katnića i Lazovića

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore juče su uhapšeni bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji istaknuti policijski funkcioner Zoran Lazović. Obojici je kasno sinoć nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) određeno zadržavanje do 72 sata.

Iz policije su kazali da je predmet radnog naziva “Alfa” rezultat višemjesečnog rada, međunarodne saradnje i koordinacije Specijalnog državnog tužilaštva sa nekoliko organizacionih jedinica Uprave policije, a posebno Specijalnim policijskim odjeljenjem. Dodaju da je ova realizacija pomenutog predmeta samo nastavak ranije započetih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i predstavlja kontinuitet aktivnosti u sveobuhvatnom reformskom procesu.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i visoki policijski funkcioner Zoran Lazović bili su, prenosi TVCG, u prethodnom periodu jedni od najuticajnijih u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Katnićev skoro sedmogodišnji mandat na čelu SDT-a protekao je burno, a svojevremeno je imao samo riječi hvale za Lazovića koji je nedavno ustvrdio da nema mrlje u svom profesionalnom radu.

Skoro sedmogodišnji mandant Milivoja Katnića na čelu SDT-a ostaće upamćen po privođenju tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je priznao da je vođa kriminalne organizacije, ali je bjekstvom u Srbiju uspio da izbjegne zatvorsku kaznu.

Drugi slučaj koji je obilježio Katnićev mandat je tzv. državni udar odnosno pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u kojem su svi optuženi proglašeni krivim ali je odlukom Apelacionog suda cijeli postupak vraćen na početak.

Hvalio se Katnić i procesuiranjem nekoliko predsjednika opština zbog zloupotrebe službenog položaja, ali i podizanjem više od 250 optužnica protiv članova kriminalnih organizacija.

U dijelu javnosti, međutim Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Katnićem nazivano je "batinom" DPS-a i bivšeg šefa države Mila Đukanovića. Te navode Katnić je demantovao više puta potkrepljujući ih otvaranjem slučaja Pandora papiri a bio je spreman kako je tvrdio da u tom predmetu sasluša i Đukanovića.

"Ma ispitaćemo ga i kako naš narod kaže no nema kokošaka i đe mu kokoška jaje nosi", kazao je bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Ništa od toga ipak nije se desilo. A, zbog svih slučajeva koji su ostali u fiokama građani su na protestu 2019. tražili Katnićevu ostavku, na šta im je poručio da je bolje da sade luk. I to je samo jedna od izjava po kojoj će ostati upamćen, a kojima je nerijetko i zasmijavao javnost i time često skretao pažnju sa suštine. S druge strane, o svom saradniku i danas uhapšenom Zoranu Lazoviću, Katnić je imao samo riječi hvale.

"Ja vam kažem za Zorana Lazovića da je on jedan od najboljih policajaca danas na Balkanu i da je on čovjek od mog apsolutnog profesionalnog i životnog povjerenja i ako dođe do njegove smjene, a to se bojim da će biti veoma brzo, ovaj sektor za borbu protiv organizovanog kriminala izgubiće inspiratora i organizatora za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa", kazao je Katnić 25.02.2021. godine.

Na mjesto šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Lazović je došao kao jedan od najuticajnijih policijskih funkcionera.

Prethodno je bio dugogodišnji operativac ANB-a i pomoćnik tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. U više navrata je povezivan sa kriminalnim miljeom i švercom cigareta, pranjem novca, ali i preprodajom heroina. Na sve te optužbe Lazović je ovako odgovorio.

"Na ovim rukama i u ovim rukama nikada nije bilo kap krvi, niti gram kokaina i heroina niti ijedan džoint, kako moje porodice, tako i mojih prijatelja", kazao je Lazović 29. septembra 2023. godine.

Tako ne misle u tužilaštvu, pa je Zoranov sin Petar, takođe nekadašnji službenik policije i ANB-a od jula 2022. u pritvoru, a na teret mu se stavlja stvaranje kriminalne organizacije, kao i šverc droge i oružja. Nedavno je za njegov izlazak iz pritvora ponuđeno jemstvo od skoro 9,5 miliona eura što je najveće u istoriji crnogorskog pravosuđa.

Da imovina Lazovića ne korespondira sa zvaničnim prihodima koji su prijavljivali Agenciji za sprečavanje korupcije više puta je ukazivao NVO MANS. Te navode stariji Lazović je svojevremeno ovako prokomentarisao.

"Tačno je da sam ja izuzetno bogat čovjek imam 12-toro unučadi, a u svojoj kući četvoro. Tačno je da sam bogat čovjek jer imam uspješnu užu i širu porodicu", kazao je Lazović 25. jula 2019.godine. 

A šta je istina od svega što su Katnić i Lazović govorili javnost će saznati kada nadležni okončaju postupke protiv ove dvojice, koji su svojevremeno bili jedni od najodgovornijih u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније