Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Aleksandra Jovačević, TVCG ]

13. 04. 2024. 20:16 >> 08:05
Čitaj mi:

USpješne i zadovoljne

Nikolina i Nada ruše stereotipe o muškim i ženskim poslovima

Procjenjuje se da u svijetu samo polovina žena učestvuje na tržištu rada. Kada je riječ o našoj zemlji, muškarci su bolje plaćeni za iste poslove. Pored toga, žene se suočavaju i s brojnim stereotipima koji ih često sprječavaju da se bave zanimanjima koja tradicionalno važe za "muška". Međutim, junakinje naše priče ruše te predrasude i dokazuju da je nježniji pol uspješan i u zanimanjima koja su nekad važila isključivo za muška.

Na Nikolininu zapovijed Mezi njuhom otkriva sakrivenu drogu. To je tim za posebne izazove i pružanje pomoći gdje rijetki zalaze. U sektoru Posebne jedinice policije posebno mjesto pripada Nikolini Vlahović, jedinoj djevojci u timu za obuku vodiča i dresuru pasa. Posao koji zahtijeva znanje i vještine.

"Ja dužim dva psa, jednog malinoa za narkotike, a drugog za nakrotike, oružje i novac", objašnjava Vlahović.

Drugi je belgijski ovčar - Negro s kojim Nikolina ima izgrađen odnos povjerenja i poslušnosti. Dok ne izda naredbu, Negro šeta uz njenu nogu.

Neobično, ali ujedno i opasno radno mjesto, rekli bi svi, ali ne i Nikolina koja kaže da nema straha.

"Da je postojao strah ne bih se bavila ovim poslom", ističe ona.

A njen posao zahtijeva 24-časovnu pripravnost, jer nikad ne zna kada će biti pozvana na zadatak. Ipak, svjesno je prihvatila posao u uniformi i ne bi ga mijenjala. Izgradila je svoje mjesto u jedinici.

"Sama ta ljubav, volim ovo, nije mi teško da radim. Ženama je u prirodi da moraju da se više pokažu i dokažu kako bi dokazale svoje mjesto u jedinici", naglašava Vlahović.

Na drugom kraju grada zatičemo Nadu Radulović kako rukuje mlinom za plastiku i staklo na podgoričkoj Deponiji. S kolegama razbija predrasude da je ovo isključivo muški posao.

"Mi smo jedinica koja radi timski, sami se organizujemo, pripremamo materijal i tako olakšamo sebi, pomažemo jedni drugima u poslu. Nije velik napor kad imate kolege koji vam pomažu", navodi Radulović.

Nada kaže da nepriznaje podjelu poslova na muške i ženske. Svaka žena, kaže, može da radi što i muškarac.

"Žene u muškim poslovima, jedine mogu da promijene pogrešnu sliku na muške i ženske, ako ste samopouzdani, sposobni, radni, onda možete da završavate radne zadatke zajedno sa kolegama", objašnjava Nada.

A kolege i Nikolini i Nadi pomažu da budu uspješne u svojim poslovima. Jer na kraju, rad u timu je je takav da svako da svoj doprinos. A Nikolina i Nada pokazuju da osim sposobnosti posjeduju i snagu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније